HIV a přenos, jednotlivé sexuální praktiky - otázky a odpovědi

30. prosince 2006 v 12:52 | ČSAP |  HIV/AIDS
Za jak dlouho po své nákaze mohu nakazit někoho dalšího?
..... HIV virus se v organismu rozšíří velmi rychle. Odhaduje se, že již po několika hodinách může dojít k přenosu na další osoby. V období několika dnů po nákaze dojde k masivnímu šíření viru v organismu a pravděpodobnost přenosu na někoho dalšího je pak velmi vysoká. Pokud přece jen došlo k rizikovému chování, měl by každý, až do doby vyloučení nákazy HIV testem (tedy po 2-3 měsících), důsledně praktikovat bezpečnější sex.
Chtěl jsem se Vás zeptat, je-li možné se nakazit HIV při takzvaném pettingu, já jsem měl kondom, který ale nasazovala masérka (bohužel prostitutka), pak mne dráždila pouze rukou a sama sebe taky. Možná při tom vystřídala i ruce. Jaká je pravděpodobnost nákazy, třeba při sundávání prezervativu a možném kontaktu s poševním sekretem. Dával jsem pozor, ale?!
..... Vaše jednání lze charakterizovat jako zodpovědné z hlediska rizika přenosu HIV. V poševním sekretu by se sice virus HIV objevit mohl, ale při pettingu se nepřenáší, přes neporušenou pokožku také ne. Existovalo by jediné mírné riziko přenosu kapavky přes ruku pracovnice z jejího genitálu na Váš. Nepovažuji tedy ani za nutné, abyste kvůli tomuto riziku vyhledával HIV test. Pokud by se objevil po několika dnech výtok či jiné příznaky, měl byste navštívit venerologa.
Zajímalo by mne riziko přenosu HIV: jednou jsem se na tramvajové zastávce odřel o dřevěnou reklamní ceduli. A to tak, že jsem si spíš trochu sedřel kůži na lokti ale krev netekla. Na ceduli jsem žádnou krev či jinou tekutinu nevypozoroval. Teplota okolí byla asi 22 stupňů, jestli to má nějaký vliv? Jak dlouho dokáže virus HIV přežít mimo tělo, třeba když je už infekční tělní tekutina vyschlá? Takže chtěl bych se zeptat, jestli z hlediska přenosu mohu být klidný. Možná jsem moc úzkostlivý.
..... virus HIV se přenáší nechráněným pohlavním stykem, společným použitím jehel a stříkaček při užívání drog a z nakažené ženy na její plod. Jiné způsoby přenosu známy nejsou. Muselo by se větší množství nakažené tělesné tekutiny dostat přímo do Vašeho krevního oběhu, takže by muselo nastat souběžné poranění dvou osob, kdy krev jednoho by tekla přímo do otevřené rány druhého člověka. To by se teoreticky mohlo stát při některých katastrofách, ale i tam je tato pravděpodobnost nízká. Při běžném poranění se virem HIV nakazit nemůžete. Při zaschnutí tělesné tekutiny virus HIV hyne.
Jak dlouho vydrží virus HIV mimo tělo, dá se přenést i po zaschnutí krve infikované osoby? Dá se přenést i do drobné oděrky, která je sotva viditelná?
..... virus HIV se po zaschnutí zničí, zaschlou krví či jinou tělesnou tekutinou už nelze nikoho nakazit. Drobné oděrky velmi rychle zasychají a jsou pokryty ochranným povlakem. Pokud se do drobné oděrky dostane čerstvá infikovaná krev, tak by muselo dojít k jejímu vetření a dalšímu narušování ochranné vrstvy, aby to vedlo k nákaze. Právě tak, jako tomu je u drobných oděrek při pohlavním styku.
Byl jsem přepaden a chtěl jsem se zeptat na možnou obavu z nakažení. Před přepadením jsem neměl žádné tržné otevřené rány, při přepadení jsem byl udeřen, nevím jestli rukou, ale spíše nohou a začal jsem krvácet z nosu, měl jsem i lehce natržený ret, spíš zevnitř. Chci se zeptat, kdyby útočník byl nosičem viru, mohl mne infikovat? Spíš mne kopali do obličeje. Nikde jinde nemám nic roztrženého.
..... jak jistě víte, přenáší se HIV virus pouze sexuálním stykem a krevní cestou - společným injekčním užíváním drog. Z Vašeho textu vyplývá, že ke znásilnění nedošlo. Nepíšete nic ani o masivním krvácení některého z útočníků, které by zároveň potřísnilo Vaši velkou, otevřenou a krvácející ránu, což by za určitých výjimečných okolností k přenosu viru HIV také vést mohlo. Proto nemohlo při tomto incidentu dojít k přenosu HIV.
Chtěl jsem využít vaši telefonní linku, ale strašně jsem se styděl, proto vás žádám o zodpovězení tohoto e-mailu. Jsem 15ti letý kluk. Pohlavní styk jsem ještě neměl. Ale asi jako každý v mém věku masturbuji. Občas jsem i trochu vynalézavý a zkoušel jsem si do řiti strkat násadu od kartáče zabalenou v pytlíku, jelikož jsem neměl prezervativ, nebo když mi bylo asi 11 let a nebyl jsem moc zkušený, tak jsem zkoušel do "dírky" v žaludu strkat např. lékařský teploměr apod. Jinak masturbuji rukou a párkrát jsem si sám zkoušel orální sex. A nedávno jsem si všiml, že se mi na jazyku udělaly červené pupínky (nijak nesvědí) a mám trochu více bílý jazyk, také jsem měl asi před dvěma lety okolo žaludu takové bílé malé pupínky, ale hodně, což samo odeznělo. Jsem často nemocný, angína a jiná virová onemocnění, ale mám sníženou imunitu již od dětství, rád bych věděl, zdali se nějaká pohlavní nemoc šíří masturbací nebo podobnými praktikami, co jsem uváděl výše. A zdali se tak mohu nakazit virem AIDS, nemám žádné jiné příznaky. Drogy neberu, cigarety nekouřím a vlastně jsem se ani s nikým nelíbal a rodiče AIDS nemají.
..... masturbací se žádnou pohlavní nemocí ani HIV nakazit nemůžete. Sexuálně se HIV přenáší jen při nechráněné souloži s HIV pozitivním člověkem. Mírné riziko existuje i při orálním sexu. V případě orálního sexu prováděného na sobě samém Vám však riziko nákazy nehrozí. Doporučuji být ale opatrný při zavádění předmětů do konečníku či močové trubice, může poměrně snadno dojít k poranění anebo uvíznutí předmětů.
Jak se bezpečně ochránit při kontaktu s osobou, která je HIV pozitivní, jaká je možnost přenosu infekce?
..... důležité je, zda je tato osoba Vaším sexuálním partnerem či ne. Pokud není, je riziko spíše v teoretické rovině, kdyby se při nějakém poranění dostala jeho/její krev do Vaší otevřené rány či oční spojivky. Pokud byste tuto osobu ošetřoval, měl byste tedy raději mít latexové rukavice. Běžný společenský kontakt nevede k nákaze, můžete sdílet společné WC, nádobí, objímat se a líbat atd. Pokud je to Váš sexuální partner/ka, pak je především důležité při souloži používat vždy kondom (i zesílený) a dbát na dostatečnou lubrikaci (používání lubrikačního gelu). Problematický je nechráněný orální sex, kdy je riziko nízké, ale nikoli nulové, záleží na Vašem společném rozhodnutí.
Zajímalo by mě, jaká je pravděpodobnost přenosu HIV, pokud jsem se napil ze sklenice od (možná) infikovaného člověka. Onen člověk je homosexuál a narkoman (to jsem nevěděl), proto mám jisté obavy. Vím, že při francouzském líbání se člověk nakazit může, ale jak je to v mém případě s pitím ze sklenice, nevím.
..... s HIV pozitivním můžete klidně pít ze společné sklenice, jíst ze společného talíře, spát v jedné posteli, objímat se, chodit na společné WC... Jediné, co byste neměl, je mít s ním nechráněnou soulož (a raději ani orální sex). Francouzský polibek: určité riziko přenosu hrozí krví, jestliže máte poraněné rty nebo sliznici v ústech nebo krvácející dásně, při vášnivém polibku sáním úst partnera, kdy můžete nasát i jeho krev z překrvených dásní a dojde ke styku vaší poraněné sliznice s krví partnera.
Jak přesně vzniká AIDS? Víme, jak se můžeme nakazit, ale nevíme jak vzniká. Jak poznáme, že jsme infikovaní HIV? Kdy nejpozději kontaktovat lékaře? Kdy ještě můžeme nemoc zastavit? Chceme vědět podrobnosti, mohli byste nám poslat odstrašující fotografie?
..... AIDS je poslední stádium HIV infekce, k jeho stanovení je třeba dvou faktorů - jednak laboratorních nálezů, jednak propuknutí tzv. AIDS definujících chorob, jejichž seznam je poměrně široký. Pokud jste ale měla na mysli původ viru HIV, považuje se za nejpravděpodobnější mutace s následným přestupem viru z opic na člověka jako nového hostitele. Samozřejmě by člověk měl vyhledat HIV test dříve, než AIDS propukne. Pak totiž může být pozdě na nasazení účinné léčby. Sám pamatuji, že jeden pacient zemřel na AIDS dříve, než u něho stačili HIV infekci vůbec diagnostikovat. Naštěstí průměrná doba od nákazy k rozvoji AIDS je i bez léčby 8-9 let. I u rozvinutého AIDS může léčba zastavit průběh onemocnění a částečně obnovit imunitu, je ale vhodnější ji nasadit dříve, než dojde vůbec k její závažné poruše. Doporučuji Vám stáhnout si z internetu známé fotografie nemocných AIDS z Ukrajiny od Jana Šibíka na internetových stránkách zde.
Jak dlouho je virus schopen být nebezpečný mimo tělo (například v zaschlé krvi, či jiné zaschlé tělní tekutině)? Kolik minut nebo hodin vydrží v zaschlé krvi - počítáno od jejího zaschnutí? Pokud opravdu umírá, jak je to možné, když virus je ve své podstatě neživá hmota, pouze nosič DNA, RNA?
..... virus HIV v zaschlé tekutině vůbec nepřežívá. Virus hepatitidy B je naproti tomu schopen určitou dobu existovat i v zaschlé tekutině, je mnohem odolnější než virus HIV. Virus je živý organismus, tvoří ho nukleová kyselina, proteiny, ale netvoří buňku. K životu potřebným aktivitám využívá svého hostitele. Jeho schopnosti přežití nejsou u všech virů stejné, záleží hodně právě na jeho proteinech a dalších látkách.
 


1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Používáte při sexu kondom?

Ano, vždycky! 37.2% (1030)
Ano, ale jen občas! 20% (555)
Jednou, dvakrát jsem ho použil! 10% (278)
Nemám ho rád, nepoužívám ho! 32.7% (907)

Komentáře

Zobrazit vše (126)
Zobrazit starší komentáře

101 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 11. července 2007 v 8:20

Ahoj Pavle,

u francouzkého líbání je přenos v praxi nepravděpodoný. Teoreticky by se mohl virus HIV přenés, kdyby oba partneři měli na rtech opar, který by si při líbání nařušili a otevřeli tak bránu případného vstupu viru do těla druhé osoby nebo při líbání, které je velmi vášnívé a dochází ke kousání a silénu sání. Skrze samotné sliny, je to nemožné. Sliny totiž obsahují jen protilátky nikoli samotný virus, jako je to např. u poševního sekretu, sprematu  nebo krve.

102 Petr Petr | E-mail | 13. července 2007 v 10:58

Dobrý den chci se zeptat nedávno jsem masturboval a trochu jsem vystříkl na ruku a chvíli poté jsem šahal králíkům na jídlo může se tím přenést aids.Dík za odpověď Petr

103 Petr Petr | E-mail | 13. července 2007 v 11:31

mám strach jestli to nechytli králíci protože je budeme celá rodina jíst

104 Jirka Jirka | E-mail | 15. července 2007 v 11:03

Dobry den chci se zeptat už mam asi  4-tydny na žaludu cca 1cm veliky červeny flek. byl jsem na testeh na HIV a byly negativni a  lekař mi dal nejakou mastičku proti plisnovemu onemocneni použivam ji asi 3-tydny ale porat  nic  co stim mam delat ? Jirka

105 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 16. července 2007 v 8:43

Ahoj Petře,

HIV virus je přenosný pouze z člověka na člověka, nikoli z člověk na zvíře nebo obráceně. Takže strach mít nemusíš, králíci jsou v pořádku;-) ... a pokud se domníváš, že jsi HIV pozitivní, zkus si zajít na testy na HIV infekci;-)... Přeji dobrou chuť, ať králíci chutnají:-)

106 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 16. července 2007 v 8:48

Ahoj Jirko,

v tomto případě Vám asi moc nepomůžu. Důvody proč se takové flíčky na žaludu utvoří mohou být různého původu. Mohou značit jak plísňové onemocnění, tak jen prasklou cévku apod. V tomto případě bych to opravdou nechal v kompetenci Vašeho ošetřujícího lékaře. Dával bych si jen pozor, zda jste tak týden nebo dva před vznikem tohoto fleku neměl nechráněný pohlavní styk, pokud ano, řekl bych to Vašemu lékaři, zda by nezvážil udělat testy na ostatně pohlavně přenosné choroby.

107 verča verča | 18. července 2007 v 12:07

Dobrý den, mám ještě jeden dotaz.. vy jste mi řekl, že když jsem se píchla o jehlu zhruba před 8 lety, už by se něco projevilo, nebo už bych tady nebyla, ale někdo jiný mi zase řekl, že se to ani po 8 letech nemusí projevit. Tak jsem z toho docela zmatená.. Ráda bych věděla jak to tedy je.. ? Prosím o rychlou odpověď.

Děkuji....

108 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 19. července 2007 v 8:52

Ahoj Verčo,

nedovedu si představit, kdo kompetentní Vám mohl říci, že neléčená HIV infekce, by se ani po 8 letech neprojevila. Byla by jste asi první na světě a ještě,  že by jste se nakazila tak nepravděpodným způsobem. Jediné co Vám teď mohu poradit, je dojít si na testy na HIV infekci. Nic jiného Vám nezbývá, pokud se stále obáváte, že jste HIV pozitivní.

109 verča verča | 19. července 2007 v 9:32

Děkuji moc za odpověď, hodně jste mě uklidnil!!!!!!!!!!!!!

110 Honza Honza | 20. července 2007 v 20:53

dobrý den chtěl jsem se zeptat měl jsem nechráněný pohlavní styk z jednou holkou  před 2 měsíci ale od té doby se žádné příznaky horečky,vyrážky,ani bolení hlavy neprojevili  teď mám akorát samotný průjem ale žádný jiný projevy k tomu nejsou samotný průjem si myslím že může být i třeba  z vedra nebo prakticky z čehokoliv určitě si myslím že by ten průjem něco doprovázelo ale přesto se vás zeptám na radu měl bych si na testy dojít když jsem dívku neznal a na víc to byl takový tip u niž bych se ničeho nedivil nevipadala zrovna jako slušná holka

111 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 21. července 2007 v 12:43

Ahoj Honzo,

odpověď se dozvíš v HIV/AIDS poradně - http://david-daniel.blog.cz/0707/vase-dotazy

112 Hanka Hanka | 21. července 2007 v 15:53

Dobry den, pred trema mesicema jsem mela kluka, spala jsem s nim bez ochrany. Asi po mesici jsem mela bolest v krku zvetsene uzliny na krku ale po dvou dnech to preslo. ted mam obavy, ze bych mohla byt nakazena, protoze jsem se dozvedela, ze muj byvaly pritel mel pohlavni styk s jinym klukem..nevim to teda jiste. sla jsem na testy po nejdriv me vysetrili a doktor rek ze nemam zadne vyditelne priznaky infekce a vzal me krev. toho dne rano co me bral krev me zalehlo ucho a druhy den jsem si nahmatala pod uchem tvrdsi uzlinu, ted me to ucho zacina bolet kdyz jim, muze to mit nejakou souvislost, a nebo se muze jednat o normalni zanet stredniho ucha. Predem dekuji za odpoved.

113 Hanka Hanka | 21. července 2007 v 16:05

dobry den, mam jeste jeden dotaz, muze zanet stredniho ucha nebo jina infekce v uchu mit spojitost jako priznak HIV? dekuji

114 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 22. července 2007 v 11:20

Ahoj Hanko,

odpověď se dozvíš v HIV/AIDS poradně - http://david-daniel.blog.cz/0707/vase-dotazy

115 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 22. července 2007 v 18:45

UPOZORNĚNÍ!!!

PRO PŘEHLEDNOST PIŠTE VAŠE DOTAZY DO RUBRIKY HIV/AIDS PORADNA.

DĚKUJI

116 Viky Viky | 22. července 2007 v 19:20

Ahoj Davide, timto bych se chtel zeptat zda-li jsem se nejakym zpusobem nemohl nakazit kdyz jsem parterku prstil.Dekuji za odpoved

117 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 23. července 2007 v 6:09

Ahoj Viky,

odpověď se dozvíš v HIV/AIDS poradně - http://david-daniel.blog.cz/0707/vase-dotazy

118 Honza Honza | 1. srpna 2007 v 21:47

Dobrý den je mi 16 let a mé přítelkyni je 16 1/2 roku. Jednou večer jsme se s přítelkyní svlékly a já jsem si ho vymasturboval na její prsa a tvář.Sperma si z prsou slízala a to bylo vše.Chtěl bych se zeptat protože jsem v 15 letech měl nechráněný sex s neznámou dívkou jestli se tímto způsobem(masturbací na prsa slízání ejakulátu)dá přenést aids.Děkuji za odpověď.

Honza

119 Petr Petr | 6. srpna 2007 v 20:41

dobrý den je mi 30 let a měl jsem styk s ženou, kterou neznám. Dával jsem si pozor a při pohlavním styku jsme použili kondom. K orálnímu styku došlo jen z její strany - bez kondomu. Byla to chyba, která mě užírá i když jsem byl opatrný riziko mi je známo a asi bych měl jít na testy ? Jak dlouho mám čekat ? děkuji

120 SARKA SARKA | 7. srpna 2007 v 16:10

DOBRY DEN CHTELA BYCH SE ZEPTAT, MELA JSEM SEX S KONDOMEM . ALE PAK JSME DELALI ORALNI SEX,A  JA ZHTLA SPERMA JE MOZNA NAKAZA HIV.

121 SARKA SARKA | 7. srpna 2007 v 16:11

A JESTE NECO KDE SE DELAJI, TESTY NA HIV.A ZA JAKOU DLOUHOU DOBU NA NE JIT.

122 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 8. srpna 2007 v 12:35

PROSÍM PIŠTE SVÉ DOTAZY DO NAŠÍ PORADNY!

123 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 8. srpna 2007 v 12:37

Ahoj Honzo,

tímto způsobem se viru HIV dá přenést, ale riziko přenosu je velmi malé.

124 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 8. srpna 2007 v 12:39

Ahoj Petře,

pokud Vám někdo provádí orální sex, je možnost, že jste od tohoto člověka nakazil virem HIV velmi malá, spíše nepravděpodoná. Muselo by dojít ke nějakému poranění, jak na vašem penisu, tak i v ústech nebo na rtech partnerky, aby došlo ke kontatku "krev-na-krev". Skrze samotné sliny se virus přenést nedá.

125 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 8. srpna 2007 v 12:41

Ahoj Šárko,

podobná odpověď jako u předešlých otázek. Přenos u aktivního partnera (ten který polyká sperma) je riziko přenosu malé, ale přesto zde je. Je už jedno, zda sperma spolknete nebo ne. Přenos se odehrává zejm. v dutině ústní. Pokud se někdo nechá "kouřit" (je pasivní) je přenos v praxi vyloučen.

126 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 8. srpna 2007 v 13:01

PIŠTE SVÉ DOTAZY POUZE DO NAŠÍ PORADNY!!!

KOMENTÁŘE JSOU ZDE ZABLOKOVÁNY!

DĚKUJI ZA POCHOPENÍ.

Komentáře jsou uzavřeny.