HIV a rizikovější sexuální praktiky - otázky a odpovědi

30. prosince 2006 v 15:31 | ČSAP |  HIV/AIDS
Mnoho gayů, kteří spolu mají monogamní vztah (jsou si navzájem věrní), používá při sexu kondomy. Některé páry jej chtějí přestat používat. Cítí, že kondom kazí jejich vztah. Spoléhají na to, že si mohou navzájem věřit. Jestliže chcete oba přestat kondomy používat, musíte si o tom promluvit a uzavřít dohodu, kterou budete oba dodržovat. Součástí této dohody musí být otestování obou partnerů na HIV infekci. Test musí být proveden minimálně 2 měsíce od posledního rizika s vaším bývalým partnerem nebo od posledního společného používání injekční stříkačky.
Jsou tu dvě základní věci: Zaprvé musíte vědět, jestli jste HIV negativní, tzn. nechat si udělat test. Pokud chcete sexuálně žít bez kondomu, musíte být oba HIV negativní. A potom, zadruhé, rozhodnete-li se přestat kondom spolu používat, nesmíte mít s nikým jiným sex bez kondomu. Jinak byste se opět navzájem ohrožovali. Důvěra je důležitá. Musíte brát vaši dohodu vážně. A být si jistí, že to tak opravdu chcete.
Nestyďte se poradit s odborníkem na partnerské vztahy.
Jak správně nasadit prezervativ?
..... při použití kondomu je následující postup:
1. zkontrolovat na obalu datum, do kdy je možné kondom použít
2. obal nerozbalovat pomocí nůžek, které by mohly kondom poškodit, pozor na protržení nehtem
3. pohmatem zjistit, kterým směrem budu kondom rolovat, ale předem jej nenafukovat ani nerolovat
4. nasazovat jen na ztopořený pohlavní úd
5. před nasazením kondomů stáhnout předkožku
6. stisknout špičku kondomu, aby vznikl rezervoár pro semeno
7. nasadit na špičku žaludu a rolovat dolů až ke kořeni
8. potřít povrch kondomu lubrikačním gelem (raději více než méně)
9. vždy použít jen ve vodě rozpustný lubrikační gel (tuk zvyšuje riziko prasknutí kondomu)
10. jestliže kondom praskne, i během soulože, vždy použijte co nejdříve nový (je potřeba během soulože kontrolovat stav kondomu, zda nesklouzl z údu nebo nepraskl)
11. po výronu semene nepokračovat v souloži a přidržet kondom u kořene při vyndávání
12. zabalit a vyhodit do odpadků (nikdy ne do WC) 13.nikdy nepoužívat jeden kondom opakovaně, ani po omytí či dezinfekci

S partnerem nepoužíváme bezpečnější sex, ale jsme oba testovaní na HIV. Nicméně se občas objeví někdo třetí, pak ale vždy dodržujeme bezpečnější sex. Přítel ale někdy bývá úzkostný a chce dodržovat bezpečnější sex i mezi námi.
..... někteří partneři jsou si věrní, jiní mají občasné nahodilé partnery. V naší studii nám téměř 80% mužů žijících v dlouhodobých partnerských vztazích uvedlo, že mělo v posledním roce více než jednoho partnera. Závažnější bylo, že mnoho z nich nedodržovalo bezpečnější sex ani s tím nahodilým partnerem. Nicméně existují různé strategie v rámci stálého vztahu. Jsou partneři, kteří se nechají otestovat, jsou si věrní, a přesto používají bezpečnější sex. Vedle nich je řada těch, kteří po vzájemném testu spolu sice ustoupí od zásad bezpečnějšího sexu, ale s případným jiným, náhodným partnerem ho úzkostlivě dodržují. Předpokladem je schopnost vrátit se k bezpečnějšímu sexu se stálým partnerem, pokud přece jen dojde k porušení pravidel. Za nešťastné považuji přechod k rizikovému sexu v rámci stálého vztahu po dosažení určité míry důvěry, ale bez předchozího testování na HIV. Je to jeden z nejčastějších způsobů přenosu HIV infekce.
Existuje možnost preventivního podání protivirových léků, pokud u mne došlo k selhání kondomu při souloži s HIV pozitivním?
..... taková možnost existuje, ale je třeba počítat s úhradou ve výši přibližně 15.000 Kč. Léčba musí být zahájena co nejdříve po takové události (max. 72 hod.) a riziko nákazy nemůže zcela vyloučit. Čím později se s nasazením léků začne, tím je menší účinnost. Léčba není jednoduchá, má řadu vedlejších nežádoucích účinků. Pokud o ni člověk má zájem, měl by se obrátit na nejbližší AIDS centrum. Ale určitě platí, že je třeba důkladně zvážit stupeň podstoupeného rizika a především se mu snažit předcházet.
Proč je rizikový fist fucking?
..... při fist fuckingu (zavádění ruky do konečníku) téměř vždy dojde k poranění sliznice, často i výraznějšímu. Snadno pak dojde k jejímu infikování střevními baktériemi. Časté je i krvácení. Konečník pak může být náchylnější k HIV infekci i několik dní po provozování této praktiky. Aktivní partner by vždy měl použít latexové rukavice a nezbytností je velké množství lubrikačního gelu, každý pasivní partner musí mít svoji nádobu s gelem nebo mazadlem. Používání jedné nádoby mazadla pro více pasivních partnerů je vysoce rizikové.
Zvyšuje užívání poppers riziko nákazy HIV?
..... nepřímo ano. Jedná se o drogu, která zvyšuje prožitek sexuálního vzrušení, a tak může přispět ke ztrátě sebekontroly. Často se užívá ke snadnějšímu uvolnění konečníku při pasivním análním styku a může tak zvýšit riziko poranění sliznice. Hlavní riziko poppers však představuje kombinace s léky na poruchu ztopoření, která může vyústit ve smrtelný pokles krevního tlaku.
Existuje vyšší riziko nákazy HIV, když jsem při "trojce" měl aktivní nechráněný styk s klukem, s nímž předtím souložil také bez kondomu můj kamarád?
..... ano, vlastně je to stejné, jako kdybys souložil rizikovým způsobem s oběma najednou. Zejména pokud došlo u kamaráda k ejakulaci. Sliznice tvého penisu se totiž dostala do velmi těsného kontaktu s jeho ejakulátem, který by mohl obsahovat dosti velké množství viru.
U kamaráda došlo k výronu semene, kterým si pak potřel okolí konečníku před souloží jako lubrikantem. Myslím, že to ale zvyšuje riziko přenosu HIV na jeho partnera.
..... určitě. Ejakulát není vhodný lubrikant. Je potenciálně vysoce infekční tekutinou.
Jak moc rizikový je pissing?
..... pissing (erotické močení na partnera, též zlatá sprcha) představuje jen velmi nízké riziko HIV infekce. Ta by přicházela v úvahu spíše jen tehdy, kdyby moč obsahovala i krev.¨Na druhou stranu existují nezanedbatelná rizika jiných infekcí. Kontakt s vlastní močí je pochopitelně zcela bez rizika.
Měl jsem chráněný anální styk s partnerem, který měl v penisu piercing. Bylo to hodně dráždivé, ale pak mi došlo, že by mohl vést ke snadnějšímu protržení kondomu.
..... to je pravda. Piercing penisu skutečně zvyšuje riziko HIV infekce. Jednak může snadněji dojít k poranění penisu i sliznice konečníku a pravděpodobnost selhání kondomu je vysoká. Samozřejmostí by mělo být zavedení takového šperku v zařízení, které dodržuje hygienická opatření.
Před pasivním análním stykem si dělám z hygienických důvodů klystýr. Nedávno jsem se dočetl, že klystýr může zvýšit riziko nákazy HIV?
..... klystýr je sice užitečný z estetických důvodů, ale dojde po něm k narušení přirozené ochrany sliznice konečníku. Dokonce samotný klystýr by již mohl vést k jejímu poranění. Samozřejmě důležité je, aby každý anální styk byl především chráněný.
Mám rád svazování, četl jsem, že prý to ale může představovat zvýšené riziko HIV?
..... svazování samo o sobě ne. Ale uvědom si, že při této praktice ztrácíš kontrolu nad partnerovým jednáním. A ne každý partner, zejména z nahodilých, dodrží během vzrušení to, co si předem dohodnete. Svazování provozuj pouze s partnerem, kterého dobře znáš a od kterého ti nehrozí žádné fyzické nebezpečí nebo týrání, pokud budeš svázaný.
Chtěla jsem se zeptat na rizika přenosu při lesbickém sexu a jak je možné se v tomto případě chránit. Protože neznám alternativu ke kondomu...
..... riziko přenosu HIV při lesbickém sexu je nízké, ale nelze ho zcela vyloučit. Virus HIV může být obsažen v poševním sekretu. Doporučuje se latexová blána (dental dam), ale podobně jako kondom při orálním styku také není moc populární, zejména při porovnání s nízkým rizikem. Dále by k přenosu mohlo dojít při společném použití erotických pomůcek (které by se tudíž mohly kontaminovat poševním sekretem). Většina lesbických HIV pozitivních žen se ale infikovala buď při styku s mužem (třeba gay kamarádem) anebo při injekčním užívání drog.
Je mi 21 a jsem gay, potřeboval bych poradit ohledně přenosu viru HIV. Asi od 16- 18 let jsem žil spíše promiskuitním životem, ale během této doby jsem nezaznamenal u sebe žádné akutní příznaky HIV infekce. Od 18 let jsem od promiskuity odstoupil a žil trvalým partnerským vztahem, zde nenastaly žádné akutní příznaky. Nyní jsem sám a v neděli jsem měl náhodný sexuální styk, šlo o líbání, orální styk bez přijetí spermatu do úst a pouze krátce, dále pak o anální sex (byl jsem pasivní) také pouze krátce a bez výronu semene, navíc nedošlo k žádnému bolestivému poranění. Ale ještě tu noc jsem si uvědomil, co jsem vlastně udělal a začal jsem mít až panický strach. Druhý den jsem nemyslel na nic jiného, nemohu se na nic soustředit, vše je pro mne takové ztracené, mám pocit prázdnoty a nicoty. A také hned druhý den současně s tím stresem - nemám pocit hladu, mám stále pocit zimy a celkově jsem jakoby stresovaný, unavený, horečku jsem neměl i když někdy jsem měl pocit horka, to bylo v pondělí. A dnes jsem nemohl skoro celou noc usnout a stavy deprese a stresu pokračují. Jaká je přibližně možnost infekce HIV? Jednou když jsem měl jednu kritickou životní situaci, úmrtí blízkého příbuzného, současně rozchod s partnerem, tak jsem měl stejné příznaky, mohou to tedy být akutní příznaky HIV nebo se jedná pouze o stresovaný organismus? A dále bych se chtěl zeptat na několik otázek: 1. V roce 1987 jsem měl leukémii, celý rok jsem byl v nemocnici, jaký by to mělo popřípadě vliv na HIV? Každý rok musím dojíždět na kontrolu. 2. Došlo by k šíření viru i kdyby jsem měl v ústní dutině např. prasklinku a došlo by k francouzskému líbání? 3. Bylo by normální, kdyby se akutní fáze nedostavila za 2-3 týdny, ale např. 2.-4. den? 4. Pokud se během 2-3 týdnů nedostavily žádné primární příznaky akutní fáze (zvětšením lymfatických uzlin, průjmy, vysokéhorečky), jaká je zhruba šance že jsem HIV negativní?
..... rizikové chování tam skutečně bylo, konkrétně nechráněný anální sex. To, že při něm nedošlo k výronu semene a trval pouze krátce, není dostatečná ochrana. Akutní HIV infekce se objevuje asi u 70% lidí 3-5 týdnů po nákaze a vypadá nejčastěji jako chřipkové onemocnění s vysokými teplotami včetně zduření mízních uzlin na různých místech těla. Po 1-2 týdnech odezní podobně jako jiná chřipka. Vaše tělesné potíže tedy spíše souvisí s Vaší úzkostí a stresem než s nákazou. Pokud nebudete pozorovat příznaky akutní HIV infekce nebo jiné pohlavní nemoci, budete tedy muset vydržet 2-3 měsíce, abyste si pak došel na HIV test a riziko vyloučil. V případě, že tyto nebo příznaky jiné pohlavní nemoci zpozorujete dříve, vyhledejte lékaře okamžitě.Prodělaná leukémie by neměla již mít významný vliv na zjištění případné HIV infekce ani by neměla zvyšovat riziko Vaší nákazy virem HIV a zhoršovat její případný průběh. Líbáním ani erotickým (francouzským) se HIV infekce nepřenáší. Projevy akutní fáze HIV infekce již 2-4 dny po nákaze jsou vysoce nepravděpodobné. K dalšímu přenosu na jinou osobu ale může dojít již po několika hodinách a v období akutní HIV infekce je toto riziko velmi vysoké. Jak jsem již uvedl, tak asi u 30% lidí se příznaky akutní HIV infekce nemusejí projevit. Samozřejmě ani při nechráněném análním styku s HIV pozitivním nemusí vždy dojít k nákaze.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Používáte při sexu kondom?

Ano, vždycky! 37.5% (1076)
Ano, ale jen občas! 19.7% (566)
Jednou, dvakrát jsem ho použil! 9.9% (283)
Nemám ho rád, nepoužívám ho! 32.9% (943)

Komentáře

1 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 8. srpna 2007 v 13:00

PIŠTE SVÉ DOTAZY POUZE DO NAŠÍ PORADNY!!!

KOMENTÁŘE JSOU ZDE ZABLOKOVÁNY!

DĚKUJI ZA POCHOPENÍ.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama