Testování na HIV II. - otázky a odpovědi

31. prosince 2006 v 10:05 | ČSAP |  HIV/AIDS
TESTOVÁNÍ II.
Nedávno jsem si nechal dělat test na HIV. Důvod byl jasný, ve vlaku jsem si totiž něco píchl do zad, ale dodnes nevím, co to mohlo být. Od té doby jsem měl strach, jestli to nemůže být injekční jehla. Proto jsem si nechal udělat test na HIV (rok po rizikovém chování). Chtěl bych se zeptat, jestli hned, jak by se objevily příznaky HIV, by se v krvi infekce zjistila a nebo jestli se nejdříve dostaví příznaky a až po delší době se to dá zjistit rozborem krve?
..... pokud se objeví příznaky tzv. akutní infekce HIV (je to asi v 70% případů a obtížně se rozpoznají, protože mají nejčastěji charakter chřipky), bývá to kolem 3.-5. týdne po nákaze. Ve stejné době dochází i k vytvoření protilátek, které lze prokázat laboratorním testem. V době počínajících příznaků by tedy test mohl vyjít ještě jako negativní, ale zároveň se může HIV pozitivita objevit již před jejich začátkem. Samozřejmě je spolehlivost negativního výsledku testu po 2-3 měsících již dostatečná. Pokud se jedná o příznaky pokročilé HIV infekce, tak ty se objevují bez léčby v průměru až devět let po nákaze. Samozřejmě během celé této doby je člověk při provedení testu pozitivní. Ještě k píchnutí jehlou. Pravděpodobnost nákazy virem HIV je nízká, muselo by se jednat o čerstvě použitou jehlu, protože virus HIV se zaschnutím zničí. Větší riziko se týká virů infekční žloutenky typu B a C. Jsou jednak infekčnější a také se častěji u toxikomanů vyskytují.
Chtěl bych se zeptat, jestli jsou nějaké podmínky při vyšetření na HIV. Například, jestli musím být na lačno, mít ranní moč apod.. Dále se chci také ujistit, jestli je vyšetření anonymní a zdarma.
..... testování v Domě světla je anonymní a zdarma. Podobně je tomu třeba v Praze také v Sexuologickém ústavu, AIDS centru na Bulovce a NRL AIDS ve Státním zdravotním ústavu. V jiných poradnách se Vám může stát, že za vyšetření budete muset zaplatit a nebo jeho provedení nebude možné anonymně. Neanonymně (tzv. na pojišťovnu) se můžete nechat otestovat i u praktického lékaře a neměla byste nic platit. K odběru moč nepotřebujete, na lačno být nemusíte, ale neměla byste před odběrem posvačit tlačenku nebo jiné tučné jídlo. Důležité však je, abyste na test šla až po uplynutí nejméně dvou měsíců od posledního rizika.
Hledám informace o možnosti testu na HIV, který budu potřebovat, jako přílohu k žádosti o vízum do Ruska. Je možné ve vašem centru získat i potvrzení, případně psané v AJ či RJ? Je vydání takového potvrzení zpoplatněno?
..... test na HIV infekci pro vydání mezinárodního certifikátu lze postoupit v kterékoliv laboratoři, která má povolení hlavního hygienika tento test provádět. Například v Domě světla každé pondělí od 16,00 do 19,00 hodin nebo středu od 9,00 do 12,00 hodin, v AIDS centru na Bulovce nebo v NRL pro AIDS ve Státním zdravotním ústavu v Praze. Mezinárodní certifikát v ruském, anglickém popřípadě ve francouzském jazyce vystavuje NRL pro AIDS ve Státním zdravotním ústavu. Jeho vydání Vám samozřejmě přes naši poradnu zprostředkujeme. Tato služba je placena, cena certifikátu je 500,- Kč, doba vyhotovení jsou 2 dny. Skutečnost, že požadujete vystavení certifikátu nahlaste ihned při pohovoru s lékařem, který Vám odebere krev pro vyšetření.
Obracím se na Vás s dotazem. Po 5 týdnech po rizikovém heterosexuálním styku jsem byl na testech antigenu p24. Test byl negativní, ale mám občas vyrážku, kterou jsem nemíval. Objevuje se jen, pokud je tělo v kontaktu s látkou, např. když ležím. Dále pak mě bolí levá strana krku a na rtech mám bílé pupínky (něco jako opar). Chci se tedy zeptat, jestli se na tento test mohu spolehnout?
..... příznakem tzv. akutní HIV infekce může být prchavá vyrážka, ale zejména chřipkovité onemocnění s vysokými teplotami a se zduřením mízních uzlin. Mohou být přítomny také jiné příznaky jako unavenost, malátnost, bolesti hlavy a další. Ani samotná akutní infekce se ale nemusí vždy projevit. Příznaky pokročilého stádia infekce se objevují v průměru 8-9 let po nákaze (pokud nebyla nasazena léčba). Spolehlivost negativního výsledku po pěti týdnech samozřejmě není příliš vysoká. Případná nákaza by se pravděpodobně již prokázala, ale možnost, že by tomu tak nebylo, zůstává ještě poměrně vysoká. Podle našich doporučení lze negativní výsledek testu považovat za spolehlivý až po uplynutí 2-3 měsíců, samostatný test na přítomnost antigenu p24 se v našich laboratořích jako diagnostický test neprovádí. Navíc, pokud by byl proveden pouze antigen p 24 a nebyly by vyšetřeny protilátky proti viru HIV, nelze vyloučit, že by se testem vůbec neprojevila starší HIV infekce, pokud byste byl nakažen již třeba před několika lety, protože antigen p24 po nějaké době zmizí. Jinak součástí každého testu je i poradenství, takže o tomto jste již měl být lékařem (či tím, kdo test prováděl), informován před anebo alespoň po provedení testu. Ten by Vám samozřejmě zodpověděl i Váš dotaz na nižší spolehlivost testu po tak krátké době.
Včera jsem měl nechráněný milostný akt a rád bych se přesvědčil, zda jsem se nenakazil virem HIV. Můžete mi prosím, sdělit, kde si mohu udělat testy (Praha 3 - Vinohrady)? V případě, že by byl test pozitivní, je možnost léčby v zárodku choroby? Pokud jsem se nakazil, je nakaženo v současné době sperma? Pokud ne, je možno uschovat ho v nějaké spermobance (např.: zmražením)?
..... negativní výsledek HIV testu je spolehlivý až po uplynutí 2-3 měsíců od rizika, případně od posledního rizika. Minimální doba jsou dva měsíce. U některých nakažených osob se může objevit po několika týdnech tzv. akutní HIV infekce, která vypadá nejčastěji jako chřipkové onemocnění s vysokými teplotami a se zduřením mízních uzlin na více místech těla (zduření uzlin v jednom místě provází běžný zánět). Při takovém podezření je možné udělat test již dříve, aby se případná infekce potvrdila nebo vyloučila (může se také jednat třeba o mnohem běžnější infekční mononukleózu). Virus HIV může být přítomen v ejakulátu už po uplynutí jen několika hodin po nákaze. Nemá tedy žádný smysl uschovávat ejakulát. Dokonce asi po 3-4 týdnech je hladina viru v těle velmi vysoká a pravděpodobnost, že v této době můžete svého sexuálního partnera/partnerku nakazit, je dosti vysoká. Proto pokud máte stálou partnerku/partnera, měl byste používat důsledně bezpečnější sex, abyste ji/ho neohrozil. Nejbližší místa, kde se můžete testovat, jsou v Praze Dům světla, Malého 3, Praha 8 (po. 16-19 hod, st. 9-12 hod), Sexuologický ústav, Apolinářská 2, Praha 2 (čt. 8-11 hod), AIDS centrum na Bulovce nebo v NRL pro AIDS ve Státním zdravotním ústavu v Praze, kde je vyšetření bezplatné a anonymní. Každé dopoledne je to možné v HIV poradně v Dittrichově ulici 17, Praha 2, ale za test zaplatíte asi 350 Kč.
Nevím, zda adresuji svůj dotaz na správné místo - rád bych se jako soukromá osoba zeptal na možnost vyšetření na HIV: Lze přes vás provést pro soukromou osobu vyšetření na HIV? Pokud ano, lze provést odběr krve na vaší adrese či musí to být zprostředkováno nějakým jiným zařízením? A ještě doplňující dotaz - zda to lze učinit i po kratší době po rizikovém kontaktu, tedy cca 2-3 týdny po kontaktu? Mám tím na mysli např. to, zda provádíte kombinované vyšetření na protilátky a antigen p24, které by snad bylo spolehlivé i ve výše zmíněné době po rizikovém kontaktu. V případě vaší kladné odpovědi prosím o sdělení, kdy a kam je možno za vámi zajít. V případě negativní odpovědi prosím o radu, kam se obrátit.
..... vyšetření na HIV protilátky se v Domě světla provádí anonymně a bezplatně každé pondělí 16,00 - 19,00 hodin a ve středu 09,00 - 12,00 hodin. Výsledky jsou k vyzvednutí (vždy osobně) příští týden v pondělí odpoledne (16,00 - 19,00 hod.). Vyšetření je prováděno tzv. duálním testem, kde vedle HIV protilátek probíhá i vyšetření na antigen p 24. Ten je opravdu schopen zachytit případnou nákazu asi o 5 dnů dříve než test na protilátky. Pokud však člověk chce s vysokou spolehlivostí vyloučit možnost nákazy, pak je samozřejmě třeba ještě přidat určitou časovou rezervu. Doporučujeme tedy i nadále, aby se test na HIV podstupoval nejdříve za 2 - 3 měsíce od posledního rizikového chování.
Mám na Vás menší, leč docela důležitý, dotaz. Loňské léto v červenci jsem prožil románek (bez ochrany) s osobou, o které jsem se dozvěděl, že měla bouřlivé mládí a hodně bohatou sexuální minulost a teď mám obavy, zda nebyla HIV pozitivní. Uklidňuje mě to, že má kolem třiceti let a malé dítě (kolem tří let). Kdyby byla nakažená, mohla porodit zdravé dítě? Je normální, aby nakažený člověk, který o tom ví, dál vědomě roznášel virus? Je to už osm měsíců, můžete mi říci, jakými projevy by se virus projevil v mém těle? Něco jsem četl, ale dohromady mi to nedává hlavu ani patu. Přemýšlím také o anonymním testu na HIV, ale bojím se na něj jít. Je mi 24, jsem vysokoškolák, závodně sportuji, mám skvělou a dobře placenou práci a navíc holku, kterou miluji, neumím si představit, že bych byl nakažený tímhle virem a ona tím pádem také. Jsem nešťastný, už jsem tři dny nespal, poraďte mi, prosím! Děkuji a hlavně mi napište, jak se virus projevuje atd., nemusím chodit na ten test?
..... bez testu na HIV infekci nemáte šanci se dozvědět, jestli jste se v minulosti nenakazil. HIV infekce probíhá v průměru až devět - deset let bez vážnějších klinických příznaků. Pokud se s diagnózou otálí a rozvine se AIDS, pak už také může být pozdě na nasazení léčby. Právě proto se snažíme zachovat anonymní testování, aby lidé, kteří se testu obávají, měli možnost jej využít. Je pravděpodobné, že Vaše předchozí partnerka byla v těhotenství testována (povinné testování těhotných je od roku 2001, ale i předtím byla v naprosté většině případů prováděna). Nicméně nevím, jestli jste byl od jejího těhotenství její první sexuální partner (anebo alespoň první partner s nechráněným stykem). Mohla se nakazit i po porodu a nemusí o tom ani vědět. Samozřejmě přes všechna poučení a upozornění nemůžeme zaručit, že všichni HIV pozitivní se budou chovat zodpovědně. Ta zodpovědnost totiž musí být na obou stranách. Mnoho HIV pozitivních o své nákaze neví, protože přestože měli rizikové chování, nevyhledali test. Chtěl bych Vás ještě upozornit, že pokud půjdete na test, neznamená Vaše HIV negativita automaticky negativitu současné partnerky. Tu však lze předpokládat, pokud dosud neměla jiného sexuálního partnera, vždy používala kondom anebo byla na začátku Vašeho vztahu na HIV testována a nedošlo k porušení věrnosti. Obráceně, pokud byla ona testována s negativním výsledkem, nevylučuje to ale Vaši HIV pozitivitu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Používáte při sexu kondom?

Ano, vždycky! 37.5% (1076)
Ano, ale jen občas! 19.7% (566)
Jednou, dvakrát jsem ho použil! 9.9% (283)
Nemám ho rád, nepoužívám ho! 32.9% (943)

Komentáře

1 Aleš Aleš | E-mail | 26. března 2007 v 14:00

dobry den ,potrebuji se zeptat : libal jsem se s 15-ti letou holkou a me je 14 , a pozdeji jsem se dozvedel ,ze je HIV pozitivní ,tak se ptam jestli jsem se nenakazil ????? , a jeste bych se chtel zeptat jestli by virus HIV na 14-ti leteho kluka vubec pusobil ???????? pouze jsem se z tou holkou libal nic vic !!!!! prosim odpovezte mi co nejdrive diky MOC !!!!!!! mozna jsem se ptal s tim jestli by na me virus pusobil na uplny nesmysl,ale ja o tom opravdu nic nevim, tak mi prosim co nejdrive odepiste, diky moc !!!!!!

2 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 27. března 2007 v 20:16

Ahoj Aleši,

může Tě uklidnit, skrze líbání přenést virus HIV nelze. Líbání je zrovna jedna z praktik, která je bezpečná.

A o té holčině, která Ti řekla nebo jsi se dozvěděl, že je HIV pozitivní, bych moc velkou váhu nepřikládal.

Co se týče Tvé druhé otázky, virus HIV lze přenést i na nemluvně (přenos z matky na plod), tj. nezáleží na tom, kolik Ti je, aby ses mohl nakazit virem HIV.

3 Aitta Aitta | 30. března 2007 v 15:32

Dobrý den. Mám hned několik otázek. Je možný přenos viru HIV škrábnutím - tedy pokud mě nakažená osoba škrábne? Pak jsem si také dnes sedla v autobuse na sedačku a ta byla od něčeho dost špinavá - vypadalo to jak zaschlá krev, přesedla jsem si, mám špinavou jen lícní stranu kalhot, nikoliv rub, vážně to bylo zaschlé, neprosáklo to, ale stejně mám obavy.

Jinak, je možný přenos např. při kouření tabáku z vodní dýmky? Počátkem února jsem jí kouřila s klukem, kterého nijak neznám - nicméně známí tvrdí, že je v klidu, zdravý a virus se takhle nepřenáší, že s ním kouří taky - já však měla popraskaný ret, proto jsem trochu nesvá.

Možná bych potřebovala psychiatra, protože jsem někdy hodně úzkostlivá.

4 Aitta Aitta | 30. března 2007 v 16:32

Dále jsem se chtěla zeptat - před několika dny - já si na záchodové prkýnko nikdy nesedám - jsem se ho náhodou dotkla a byl tam vlas/chlup od krve. Což mě také celkem vyděsilo, ale nevím, zda jsem se jej dotkla, spíš ne, já si celkově dávám ve všem hodně pozor. Žádnou vysloveně krvácející ránu nemám.

5 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 31. března 2007 v 11:20

Ahoj Aitto,

odpovím na Tvoje otázky postupně:

1) Virus nelze přenést škrábnutím, muselo by dojít přenosu krve z jedné otevřené krvacející rány do druhé otevřené krvácející rány.

2) Pokud je krev, sperma nebo vaginální sekret zaschlý nelze z něj chytit virus HIV.

3) Skrze kouření vodní dýmky nelze chytit virus HIV je to, to samé jako u líbání skrze sliny nelze přenést virus HIV. Popraskaný ret není otevřená krvacející rána.

4) Jak jsi sama psala, žádnou otevřenou ránu jsi neměla, nevím jak pak by ses mohla nakazit virem HIV skrze to "dotknutí" vlasu/chlupu na záchodové prkénku.

5) RADA NA ZÁVĚR: ZKUS SE TAK NEPOZOROVAT A UŽÍVEJ SI VÍCE ŽIVOTA. ŽIVOT MÁME JEN JEDEN A JE HO ŠKODA PROMARNIT STRACHEM.

6 Aitta Aitta | 31. března 2007 v 12:47

Děkuji. Dostala už jsem se do stádia, kdy se na mě snad začali projevovat psychosomatické příznaky - s hrůzou jsem na sobě pozorovala jakoukoliv vyrážku apod. Jsem teď absolutně šťastná a asi se objevil nějaký podvědomý, panický strach, že se všechno zkazí, vaše slova mi řeklo už několik lidí.

S tím autobusem jste mě obzvlášť uklidnil - já to zpočátku považovala za čokoládu a přesedla si, pak si tam však sedla nějaká holčička, což mě nakonec vyděsilo. Teď, když vidím, že to  bylo zaschlé (a obě jsme měly džíny), jsem klidnější, málem jsem si jí v té své pomatenosti brala na svědomí, nicméně ty skvrny byly pak naprosto stejné, jako zpočátku, tak to vážně bylo zaschlé.

Díky za existenci tohoto webu - zvlášť mě překvapila informace, že pro přenos injekční stříkačkou, by jehla musela těsně předtím vyjít z narkomanova těla..to je zajímavé.

S pozdravem Aitta

7 Marketa Marketa | 25. června 2007 v 20:10

Dobry den,

Rada bych se zeptala, jestli se vskutku neobjevuji studie o nakaze virem HIV prostrednictvim slin..Respektive, kde berete takovou jistotu, ze tento zpusob neni mozny. Vzhledem k ne zrovna malemu titru viru ve slinach ( ano, oproti titru v krvi ci ejakulatu, ci posevnim sekretu je nizsi, avsak ne mnohokrat).

Preci jen v ustech se muze nachazet velka spousta ran ( afta, paradontoza-90%populace, kdy krvaci dasne pri pouhem "cucnuti" ci kousnuti peciva).

Velmi dekuji za odpoved, M.

8 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 26. června 2007 v 16:03

Ahoj Markéto,

studie o přítomnosti viru HIV ve slinách samozřejmě existují. Zejména jde o to, že ve slinách není obsažen virus HIV, ale pouze protilátky. Přenos lze tedy uskutečnit skrze poranění v ústech nebo na rtu. Dosud známe pouze jeden případ, že se někdo nakazil virem HIV při francouzkém líbání, ale v tomto případě šlo o spojení hned několika aspektů: hluboké líbání, které doprovázelo sání, krvácející afty v ústech a ten HIV+ zrovna prodělával akutní HIV infekci a HIV- měl silně oslabenou imunitu. Tento případ je veliký extrém a je velmi unikátní. Pravděpodobnost přenosu viru HIV při líbání je tak minimální, že v praxi je skoro nemožný, i když se samozřejmě nedá vyloučit. Kdyby šlo pouze o přenos skrze sliny, tam říkáme, že by HIV- musel do sebe dostat najednou 5-7 litrů slin, což je v praxi nemožné!

BTW: nevím co myslíte tím "titru"?

9 Marketa Marketa | 26. června 2007 v 21:18

Dekuji za odpoved.

ad) BTW : titrem bylo mysleno mnozstvi virovych castic na jednotku  objemu telni tekutiny.

10 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 8. srpna 2007 v 12:59

PIŠTE SVÉ DOTAZY POUZE DO NAŠÍ PORADNY!!!

KOMENTÁŘE JSOU ZDE ZABLOKOVÁNY!

DĚKUJI ZA POCHOPENÍ.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama