Komentáře

Zobrazit vše (719)
Zobrazit starší komentáře

501 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 22. listopadu 2007 v 10:40

Ahoj Pavle (497),

jde vidět, že si se snažil získat co nejvíce informací - a to je vždy to nejlepší. Bohužel pak se může stát, že člověk neví, čemu přesně má věřit a jak se v těchto informacích pořádně zorientovat.

Důležité je, při stanovování min. doby, apelovat na co největší spolehlivost testu  a vždy se musí brát v úvahu to, kolika je procentuální možnost, že by výsledek vyšel falešně negativně. Při dodržení min. doby 60-70 dnů je spolehlivost 99,7%. Těch 0,2% jsou právě ti, kde odpověď imunitního systému je natolik specifická že by se prokázala HIV infekce po delší době. Pak je tu asi 0,05% lidský faktor a 0,05% a případy, kdy výsledek HIV neg. či poz. nelze jasně prokázat a test se musí opakovat. Tyto čísla berte opravdu jako orientační. Vždy je dobré řídit se nejnadřízenějším zdrojem a to je Národní referenční laboratoř pro AIDS v Praze, kde se dělají i konfirmační testy. Tato laboratoř je nadřízená všem laboratořím na zjišťování HIV infekce v ČR.

Důležité je vzít v úvahu, že tyto testy jsou nejspolehlivějšími testy v ČR. Jelikož se jedná o tak vážné onemocnění, snažíme se všichni o to, aby se minimalizovalo sdělení falešně negativního výsledku.

502 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 22. listopadu 2007 v 11:00

Ahoj Petře (498),

tento způsob sexu je vcelku bezpečný. Neznáme žádný případ, že by se někdo nakazil títmo způsobem. Vzájemná masturbace se doporučuje, jako vcelku bezpečná sexuální technika. Možnost přenosu viru HIV je v tomto případě velmi nereálná. Samozřejmě nějaké riziko je zde vždycky, ale opravdu zanedbatelné.

503 Petr Petr | E-mail | 22. listopadu 2007 v 11:34

Dobry den.

Asi pred dvema dny se me udelal na leve strane zaludu takovy cerveny flek, ktery se jakoby sklada z malych cervenych pupinku, take mam na ostatnich mistech na zaludu nekolik samostatnych malinkych pupinku. Zadne jine komplikace v souvislosti s timto nepocituju. Musim napsat, ze zhruba pred 15 dny jsem mel pohlavni styk (oralni a vaginalni) s prostitutkou, vse samozrejme s prezervativem. Proto bych se s Vami rad poradil, jestli je realne, aby doslo k nejake nakaze i pres pouziti prezervativu (samozrejme me nejvice trapi prave HIV) a take by mne zajimalo o co se muze podle Vas v mem pripade jednat. Muzete prosim poradit? Dekuji.

Petr

504 Pavel Pavel | E-mail | 22. listopadu 2007 v 12:14

Ahoj Davide, moc ti děkuji za Tvou odpověď.

Jsem zoufalý, protože se tolik bojím, že ani v noci nespím. Před půl rokem a teď v září a vždy 9. v měsíci jsem byl v noci doma a jakoby na mě někdo mluvil, že mi píchne bílou smrt a pak mě to vždycky bodlo, a to do krku, do nohy a do ruky. Dokonce jsem cítil, že mi do té mohy něco proudí a ráno jsem tam měl díru po stříkačce a červený flek po délce žilky. Žádné zdravotní problémy jsem neměl, až do setkání s kamarádem (4 měsíce) a jeho zimnicí a od té doby mám průjem a podivné zimnice a v noci se intenzivně potím.

Prosím Tě, kdybych byl HIV pozitivní, vyšel by mi po tak dlouhé době krevní obraz naprosto v pořádku? Dělali mi i 3x sedimentaci a byla také vždy v pořádku a stejně tak i moč. Mám hrůzu, protože vždycky, když procházím okolo jednoho domu kde bydlí HIV pozitivní bývalí přátelé, se ozývá: "Pavle, Ty už jseš taky pozitivní ?"

505 Pavel Pavel | 22. listopadu 2007 v 14:03

Ahoj Davide, děkuji za Tvou odpověd (dotaz 497). Už když jsem dotaz pokládal mi byly zřejmé důvody, proč se vyšetření posouvá do období, kdy je pravděpodobnost falešně negativního výsledku minimální a které jsi zmínil. Ve Tvé odpovědi jsem jen nenašel, zda je tedy informace o obvyklé době 15 dnů potřebné na zachycení antigenu správná či nikoliv. Trochu mě překvapuje i určité zpochybnění informace z odborné laboratoře, jež je z Tvé odpovědi cítit, protože z něho vyznívá, že tak úplně se nedá věřit ani laboratoři akreditované na provádění HIV testů. Pak už nevím, komu se tedy dá 100% věřit zvlášť v tak závažné věci jako je testování na HIV. Měl bych ještě dotaz, zda existují jen typy viru HIV 1 a 2 nebo už i nějaký jiný, protože mnou zmíněná laboratoř má v seznamu vyšetření testy na HIV 1, 2 a 0. Znamená to, že ne všude dělají shodné testy a může se stát, že když si vyberu špatnou laboratoř, udělají mi test jen na některé druhy a na jiné ne ? Jsou tyto laboratoře nějak ze zákona regulovány, aby používaly všechny stejně průkazné metody ? Jsou nějak kontrolovány ? Děkuji. Pavel

506 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 23. listopadu 2007 v 9:52

Ahoj Petře (509),

pokud se Vám udělalo na penisu něco, co tam dříve nebylo, je lepší když co nejrychleji navštívíte odborného lékaře nejlépe venerologa nebo kožního lékaře. Tyto příznaky bych nepřisuzoval přímo infekci HIV, ale mohlo dojít k přenosu jiné pohlavní nemoci. Většina se velmi dobře léčí, ale musí na ní přijít včas. Proto neotálejte a raději se běžte poradit s lékařem.

507 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 23. listopadu 2007 v 9:59

Ahoj Pavle (510),

z krevního obrazu či moči se virus HIV poznat (reps. protilátky či antigen p 24) nedají. Jediný test, ze kterého se objektivně pozná zda došlo k nákaze, je krevní test na HIV infekci. Pokud tedy máš pochybnosti, zda nemohlo dojít k přenosu HIV viru doporučuji jít na tyto testy.

508 Petr Petr | E-mail | 23. listopadu 2007 v 10:09

Dekuji za odpoved. Chtel bych se jeste zeptat na jednu vec, jestli je opravdu mozne, aby i bez ohledu na pouziti prezervativu doslo k nakazeni napriklad Herpesem, prave v oblasi kryte prezervativem (zalud).

509 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 23. listopadu 2007 v 10:22

Ahoj Pavle (511),

já samozřejmě nechci zpochybňovat názory lékařů (nejsem lékař). Jen jsem chtěl naznačit, že není dobré zkracovat dobu na vhodnost udělání testu. Držel bych se zásadně min. dvou měsíců od doby rizika. Když např. u nás v Domě světla zkracujeme dobu, tak jedině proto, že daný člověk je velikém stresu a tím, že se sníží možnost, že je HIV pozitivní se mu částečně uleví.

Je pravda, že že po 15 dnech se začíná zvyšovat přítomnost antigenu p24. Bohužel je velmi prchavý, ne u všech osob stoupá jeho koncentrace stejně. Proto se nevyplácí spoléhat pouze na samotný antigen p24. Samozřejmě je velmi pravděpodobné, když půjdete zhruba po 1 měsící od rizika na testy, je možné, že se v krvi ukáže jak antigen, tak i protilátky na HIV nebo alespoň jedno z nich. Antigen p24 se zhruba po 5 týdnech postupně snižuje až na nedetovatelnou úroveň a jeho koncetrace se začne zvedat až ve fázi on. AIDS.

Ve všech laboratořích v ČR, které jsou akreditované na provádění testování HIV infekce, musejí procházet složitým procesem uznání akreditace. Navíc každá laboratoř dělá jen zákaldní testování. Pokud test zareaguje, tzn. že se tváří jako reaktivní (HIV poz.) musí laboratoř odeslat krevní vzorek na konfirmaci do NRL, která jako jediná ze zákona může provádět konfirmační testy, kde se jinou testovací metodou zjistí, zda došlo k nákaze nebo ne. Dokonce dokáží i zjistit, kdy pravděpodobně došlo k nákaze.

V celé naší republice se dělají naprosto stejné testy. Dělají se tzv. duální testy, jak na přítomnost ant. p24, HIV protiátek vůči viru HIV 1, 2. HIV virus totiž má dva subtypy. HIV 1 se nejčastěji vyskytuje v Evropě, střední a severní Americe a HIV 2 se vyskytuje zejm. v rovníkových oblastech, subtorpických částech země, v jižní Americe a Africe. Navíc každý subtyp HIV viru má ještě nespočetně mnoho kmenů. Důležité ale je to, že dnešní metody testování jsou jedny z nejspolehlivějších, které se dnes provádějí.

510 Michal Michal | 24. listopadu 2007 v 10:53

Ahoj Davide,

vcera jsem mel chraneny sex za penize - zadne libani, zadny oral. 3

x mi menila kondom a veskery sex probihal s lubrikacnim gelem.

Bohuzel nakonec mi po 5min oralu pres gumu ten kondom sundala a po naneseni lubrikacniho gelu me masturbovala az do konce. Chci se zeptat, zdali je v tomto pripade nejaka sance nakazy, kdyz si 3-5 min predtim sahala do pochvy. Po hodine jsem doma dukladne zkontroloval penis a zadnou oderku nebo male poraneni jsem nevidel.

Diky za odpoved.

511 monitorka monitorka | 24. listopadu 2007 v 19:17

Ahoj Davide, četla jsem si tu tak různě dotazy,ale zatím jsem nenarazila na tento a tím je můj problém. v květnu 2006 jsem měla nechr.pohl styk s partnerem jak jsem se později dověděla velice promiskuitním, nedošlo však k výronu semene byla jsem s ním 2x. Neměla jsem vůbec žádné příznaky,ale počátkem roku 2007 jsem začala mít zdravotní problémy které jsem přisuzovala hormon.antikoncepci-ty zdrav přáznaky se projevily po ní takže jsem hned vysadila. Od té doby jsem ale prodělala v podstatě až do ted spoustu nemocí od angíny přez opakované záněty moč.cest,opary a rýmy sa a taky docela často v takových intervalech mívám pocity hrozné slabosti, pak je zase nějaké období klid a  cítím se dobře. Ted však přišlo opět to stejné,ale k tomu se přidala zvýšená teplota asi týden rýma,slabost a zduřené mízní uzliny. Mám hrozný strach nemůžu ted vůbec spát budím se vyděšená několikrát za noc..Prosím Tě po jak dlouhé době se projeví příznaky skutečné rozvinuté infekce? Prý řádově několik let? Je možné že bych měla už ted projevy rozvinuté infekce?Moc díky za dopověd a omluvám se za dlouhý dotaz ale nedává mi to spát.

512 proplach proplach | 26. listopadu 2007 v 15:57

dobry den, muzu byt v nejakem ohrozeni, kdyz jsem se libal s partnerkou, ktere by mohla byt hiv pozitivni. vim, ze pri libani je nemozne se nakazit, ale ja mel v te dobe nejake oderky v ustni dutine. zadne priznaky nepozoruji, jen mirne zvetsene uzliny na krku, ktere vydrzeli jen dva dny a asi pul centimetrove uzliny za usima, ktere zmizeli po dni. tyto priznaky po sobe nasledovali, nemel jsem je zaroven...

513 petrklic petrklic | 26. listopadu 2007 v 21:43

ahoj davide prosim te mam dotaz mizni uzliny jak sou zdurele jak to vypada jsou to takove hrbolky?? velikosti hrasku nebo cacky prosim odpovez mi mam zdurele uzliny na krku a zanet dasni a teplota kole 37,5 dekuju zatim ahoj

514 šurda šurda | 26. listopadu 2007 v 22:21

čau

515 šurda šurda | 26. listopadu 2007 v 22:24

čau Davide,

chtěl bych se optat na tvé názory:

V prosinci roku 2001 jsem jel vlakem,a když jsem si sedl na sedačku,něco mě píchlo do zadku.

Po příchodu domů od vlaku jsem zpanikařil,jestli to nemohla být třeba injekční jehla,nebo něco podobného.Na sedačce ani na zemi ve vlaku jsem nic nenašel.

Žádné zdravotní příznaky potom jsem neměl,a ani nemám doposud.

Psychicky jsem byl na dně,tak jsem hledal všechny možné způsoby,jen abych se vyhnul klasickým testům.Poté jsem objevil na internetu rychlotesty,kde vyjde výsledek za pár minut.Tak jsem si objednal 3x rychlotest na hiv,a 2x rychlotest na HCV (žloutenka typu C).Rychlotesty jsem si provedl sám v březnu 2002,a všech 5 rychlotestu dopadlo dobře (negativně).Pak mně zase napadla další věc:

Myslíš si,že nemusím mít strach z těch rychlotestů,jelikož byly poslány přes internet? Nemohli mi poslat už použité jehly (kopítka)? Nebo nemohly testy samotné obsahovat škodlivé látky,kde bych se mohl při špatné manipulaci nakazit?

Ještě jedna věc: byl jsem na klasickém alergologickém vyšetření,kde mi dělali i krevní obraz. Ten byl celý  v pořádku,akorát absolutní počet lymfocytů byl nepatrně snížený,a u toho bylo připsáno:lymfopenie.

Asi 7-14 dní před odběrem jsem dobral silna antibiotika (zanet prudusek).

Myslis,ze to snizeni poctu lymfocytu mohla ovlivnit antibiotika,nebo ze jsem byl po zanetu prudušek?

Doktor říkal,že po alergologické stránce jsem v pořádku,a že třeba při hiv bych měl počet lymfocytů snížený o hodně víc.

Pak jsem šel ještě jednou na krevní obraz diferenciál,a tam byla pouze položka lymfocyty,která byla v pořádku.

Myslíš,že nemusím mít žádné obavy,a pustit vše za hlavu?

Promiň,že jsem se takto rozepsal,a těším se na brzkou odpověd.

516 Michal Michal | 26. listopadu 2007 v 23:20

Čau Davide..mam dotaz..protoze mam trochu strach..mel jsem nechraneny pohlavni styk se svou pritelkyni a pred ni jsem to zkousel jeste se dvema holkama...ale nikdy to nebyl uplny pohlavni styk...ale svym penisem jsem se dotknul jeji vaginy a me by zajimalo jestli se i takhle muze prenaset HIV..a jeste mam dotaz..vsechyn tri holky znam..a myslim,ze ani jedna neni HIV pozitivni..je presto moznost,ze bych se od nich mohl nakazit??..predem dekuji za odpoved..

517 Robin Robin | 27. listopadu 2007 v 18:02

Dobry den,

Chci se zeptat, kde a jak se nechaj udělat testy na syfilis..nebo jestli mi ho muzou v laboratori zjistit z krve když me budou delat krevní obraz nebo jestli na to jsou potreba zvlastni testy..diky

518 Mike Mike | 27. listopadu 2007 v 18:04

Zdravím Všechny

Tak jsem se odhodlal jít na testy..musím říct, že čekat 12 dní na výsledek není nic příjemnýho, ale o to větší radost jsem měl, když mi dnes sdělili že jsem HIV negativní, proto všem co mají pochybnosti doporučuju ať si zajdou nechat udělat testy, budete mít čistý svědomí a opravdu dobrý pocit ! Vůbec se toho nebojte, nic to není..a hlavně se zbytečně nestresujte, z vlastní zkušenosti vím že jsem poslední dobu na nic jinýho nemyslel, tím že jsem si na internetu přečet příznaky hiv jsem se začal hodně pozorovat a nakonec jsem na sobě našel asi 3/4 tech příznaku a tak me to hrozně deptalo a už jsem s tím byl skoro smířenej...tím vám chci říct že i když budete mít více příznaků tak to určitě nepodcenujte ale zase se tim nijak netrapte dokud nebudete mít výsledky, sugesce a psychika dela hrozný věci...nazaver bych jeste rek tem kdo žijí v kralovehradeckym kraji, že testy si muzete nechat udelat v krajsky higienicky stanici v HK v ulici Habrmanova nebo v Trutnově..to je asi tak vše,přeju hodně sil a všem negativní vysledky..cauvec

519 Luca Luca | 28. listopadu 2007 v 10:00

Dobrý den.

Před dvěma lety sem měla pohl.styk s mužem,kterého jsem  znala,ale nemohu s jistotou říct,že byl HIV negativní.Styk byl nechráněný ale k výronu semene nedošlo do pochvy(vystříkal se mi na břich).Já sama jsem žádné příznaky neměla.Letos jsem začala chodit s klukem který měl na začátku našeho vztahu chřipku a v puse se mu udělaly afty.Nyní sem narazila na článek kde byli popsány příznaky a začala jsem se hodně bát.Je velké riziko že jsme nakaženi?

520 Petra Petra | 28. listopadu 2007 v 14:06

Ahoj Davide,je možné abych mohl být nakažená virem hiv,když kluk se kterým jsem měla sex byl bez ejakulátu a bez tzv.kapičky touhy,byla to jen taková rychlovka,kterou jsme nedokončili.

Ale obavy mám,je mít z čeho? Děkuji Petra

521 terrinka terrinka | 28. listopadu 2007 v 19:51

ahoj vsem.tak sem si ty testy nechala nabrat a ted cekam na vysledky v patek je budu vedet.vubec nevite jakej mam strach.vsichni me uklidnujou ze kdyz sem za celej rok nemela zadny vaznejsi priznaky tak ze to bude v pohode,ale stejne se bojim.

522 terrinka terrinka | 28. listopadu 2007 v 20:21

jo a davide prosim te kdyz sem brala zhruba tak pred dvema tydny antibiotika mela sem zanet delohy brala sem doxyhexal a jeste neco muze to mit na ty testy vliv?prosim odpovez.

523 klárík klárík | 28. listopadu 2007 v 22:12

chtěla bych se zeptat,jestli se dá Hiv nakazit pokud jsem měla hodně partnerů bez ochrany,ale všichni byli zdraví??

524 klárík klárík | 28. listopadu 2007 v 22:14

chtěla bych se zeptat,jestli se dá Hiv nakazit pokud jsem měla hodně partnerů bez ochrany,ale všichni byli zdraví??

525 klárík klárík | 28. listopadu 2007 v 22:14

chtěla bych se zeptat,jestli se dá Hiv nakazit pokud jsem měla hodně partnerů bez ochrany,ale všichni byli zdraví??

526 Petra25 Petra25 | 28. listopadu 2007 v 22:42

1, Kde se dají udělat testy na HIV v Brně?

2, Jaké příznaky se můžou projevit po 2 letech ,,od nakažení,,? Občas mě bolí uzlina na krku.

Děkuji

527 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 8:04

Ahoj Michale (516),

chválím při takovémto sexu použití kondomu a lubrikačního gelu :-) Možnost přenosu viru HIV při masturbaci je opravdu minimální. Zatím neznáme žádný případ, že by došlo k nákaze tímto způsobem.

528 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 8:19

Ahoj Monitorko (517),

je pravda, že rozvinutá HIV infekce se projeví až po několika letech. U neléčené infekce HIV, než se rozvine samotné on. AIDS, to trvá asi 3-5let. Samozřejmě je to vše individuální. Vždy záleží na mnoho okolnostech. Je pravda, že sex. riziko, které jsi popisovala, je velmi nepravděpodobnou cestou HIV infekce. Přenos pouze přes pre-ejakulát je sice možný, ale není tak častý. Pro tebe bych měl radu stejnou jako skoro u všech dotazů a to dojít si na testy na HIV infekci. I když vím, že je to velmi stresující, ale myslím si, že vždy lepší vědět, jak na tom člověk je, aby se možná infekce mohla léčit. Je to samé jako s rakovinou. Když člověk přijde pozdě, pak se toho už moc nadělat nedá. U HIV infekce jeto to samé. Navíc prognóza života s HIV je stále optimističtější.

529 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 8:41

Ahoj Poplachu (518),

líbáním se opravdu virus HIV nepřenáší. Do těla by jste musel dotat 5-7 litrů slin najednou, aby mohlo dojít k realáné nákaze. Nedoporučuje se líbat, když mají partneři na opar na rtech nebo silné kousání a sání, kde by mohlo dojít poranění a krvácení. Přesto neznáme žádný případ, že by se člověk nakazil virem HIV srkze líbání. Tak se jen líbejte v klidu dál.

530 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 8:46

Ahoj Petrklíči (519),

teď doopravdy nevím, na co se mě přesně ptáš? Pokud máš takovéto problémy, jdi co nejrychleji za svým ošetřujícím lékařem. Pokud máš strach z HIV infekce, nemůžu ti říci, že tvůj zdraovntí stav predikuje HIV pozitivitu. K ověření HIV pozitivity ti můžu doporučit pouze testy a to min. po 2 měsících od rizika.

531 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 8:54

Ahoj Šurdo (521),

pokud by ses nakazil virem HIV před šesti lety, měl by si nejspíše nějaké silnější zdravotní problémy. Navíc já osobně nevěřím na přenos HIV srze nastrčené stříkačky v dopravních prostředcích apod. Je to podle mého názoru velmi nereálné, aby mohlo dojít opravdu k přenosu. Zatím se nikdo v ČR tímto způsobem nenakazil.

Dále rychlotestům také moc nevěřím. Člověk nemá zaručené, kde se testy dělají apod. Navíc nejsou tak spolehlivé. V tomto případě bych, ne kvůli reálnému riziku, ale kvůli tvému psychickému stavu, šel na klasické krevní testy a tam se uvídí. Nemá cenu řešit co by, kdyby. A jestli toto nemůže být příznakem tamtoho.

532 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 8:57

Ahoj Michale (522),

ve tvém případě bych viděl jako přenos viru HIV velmi málo pravděpodobný. Jelikož nedošlo k opravdové souloži. Já osobně bych se přenosu nebál a dál bych to neřešil. Pokud přesto budeš mít obavy, tak jediné, co bych ti mohl doporučit jsou právě testy na HIV infekci.

533 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 8:58

Ahoj Robine (523),

v tomto případě se obrať na venerologii, jsou prakticky na každé poliklinice. Tam se prodádějí testy právě na pohlavně přenosné nemoci.

534 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 9:02

Ahoj Luco (525),

opověď na tuto otázku podat opravdu nemohu. Jediné co doporučuji vždy na počátku nového vztahu, aby oba dva partneři šli na testy na HIV infekci. Běžte tam spolu, je to vždy lepší.

535 Jana Jana | 29. listopadu 2007 v 12:22

Dobrý den, před půl rokem jsem se rozešla s klukem, který "sexoval" s mnoha dívkami, které ani neznal (po diskotéce atd.). U některých nepoužil kondom. Já jsem sice hodně zodpovědná, ale bohužel, láska je láska a milovala jsem se s ním bez ochrany. Bylo to asi 2x, ale ani jednou "do konce". Spíš do mně tak cca. 15x zasunul penis a dost. Od té doby mě trápí myšlenka, že můžu mít HIV. Bývalý přítel často pokašlával (je kuřák), cca 4 měsících jsem začala pokašlávat já a nyní (po dalších 3 měsících) kašlu častěji. Můj současný přítel začal též po 4 měsících od 1. styku pokašlávat. (Oba jsme nekuřáci.) Mám v krku pocit mírného zahlenění a dnes jsem se náhodně koukla na jazyk a mám na něm takové puchýřky. Chtěla bych darovat krev, poznají, pokud jsem nakažená? Moc ráda bych krev darovala, ale bojím se, abych tím neudělal více škody než užitku. Na klasické testy jít nechci, nemám na to odvahu a ani nevím co a jak. Jak velké je podle Vás riziko, že jsem se nakazila. Když jsem se tenkrát o možném riziku nákazy s bývalým (tehdy ještě současným) přítelem radila, připadala mu myšlenka, že by se mohl někde nakazit naprosto absurdní. (Žije příliš bezstarostným životem). Děkuji Jana

536 petrklic petrklic | 29. listopadu 2007 v 12:46

davide jak poznam zdurele uzliny prosim te ? jde to nahmatat??

537 petrklic petrklic | 29. listopadu 2007 v 12:49

jde zdurele uzliny nahmatat?? prosim te odpovezdavide

538 pavlina pavlina | E-mail | 29. listopadu 2007 v 14:05

Dobrý den, měla jsem orální styk s mužem bez ejakulace do úst, ovšem preejakulát přítomen byl. Byla jsem na testech na HIV 1,2, antigen p24, po 5 týdnech a byly negativní. V laboratoři Aeskulab mi bylo sděleno, že testy jsou dostatečně spolehlivé po 14ti dnech natož po pěti týdnech ale vaše www stránky sdělují něco jiného. Mohu se spolehnout na tento výsledek? Jsem těhotná a nechci riskovat falešnou negativitu. děkuji za odpověď

539 petra petra | Web | 29. listopadu 2007 v 14:32

Ahoj davide, měla jsem orální styk s mužem bez ejakulace do úst, preejakulát přítomen byl, po pěti týdnech jsem šla na duální testy Hiv a byly negativní. V laboratoři Aeskulab mi sdělili, že tato doba je dostatečná a tudíž si s tím nemusím dělat hlavu. Na vašich stránkách jsem si ovšem přečetla něco jiného. Mohu se na tyto testy tedy spolehnout?

540 martin martin | E-mail | 29. listopadu 2007 v 17:52

Dobrý den,mel jsem sex s neznamou divkou a behem sexu mi praskl kondom a chvilku jsem mel svuj penis v jeji pochve!!ale hned jsme toho nechali a sel jsem se celej umyt!!je mozne ze za takovou chvilku jsem se mohl nakazit???jak by se ta nakaza zacla projevovat??uz je to tak mezi 3-4 tydnem!!dekuju za pomoc

541 Zuzana Zuzana | 29. listopadu 2007 v 21:42

Měla bych jeden dotaz , jsem zdravotní sestřička a píchla jsem se omylem použitou jehlou od pacienta do prstu, jaká je pravděpodobnost nákazy HIV ?

542 katka katka | 29. listopadu 2007 v 22:04

dobrý den,  spala jsem s klukem bez kondomu...od té doby byl na operaci s nosní přepážkou (ale jen mu jí narovnávali-nic závažného), tak jsem se chtěla zeptat, jestli mu před tímto zákrokem prováděli testy na HIV.předem děkuji Katka

543 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 22:33

Ahoj Terrinko (526),

bohužel nevím všechno, a nevím co je toto za prášek. Pokud je to ATB tak to má vliv na minimální dobu. Ale to už víš. Ostatní už budeš muset probrat s tvým ošetřujícím lékaře.

544 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 22:36

Ahoj Klaríku (529-31),

důležité je, jak víš, že byli všichni zdraví? Byli všichni na testech? 100% víš, že něměli někoho jiného nebo že vždycky použili kondom? Dle mého názoru, toto nikdo nemůže vědět! Takže dle mého názoru k nákaze mohlo dojít!

545 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 22:40

Ahoj Petro25 (532),

po dvou letech bych doopravdy neřešil příznaky možné nákazy virem HIV. Doporučuji testy a v Brně se dělají:

ZÚ Brno

Gorkého 6, Brno

Tel: 477 751 843

PO 10 - 15, ST 9 - 16, PÁ 9 - 11 Poplatek: 300 Kč

AIDS centrum FN Bohunice

Jihlavská 20, Brno

Tel: 547 192 276, Poplatek: 0 Kč (nutno tel. ověřit)

546 Petra Petra | 29. listopadu 2007 v 22:46

Ahoj davide,

měla jsem s jedním klukem nechráněný pohlavní styk,ale nedošlo u něj k ejakulaci a ani k pre- ejakulátu,byla to taková rychlovka,kterou jsme zkrátka nedokončili,ale napadá mne,zda i když nedošlo k vyvrcholení a ani ke kapičce touhy,zda bych mohla být popřípadě nakažená virem hiv,kdyby ten onen byl nemocný.Jaké je prosím tě riziko?Předem děkuji.

547 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 22:46

Ahoj Jano (541),

vždycky je velmi těžké odhadovat zda mohlo v takových případech dojít k infekci či ne. Zkrátka a dobře, nějaké riziko je vždycky. Proto bych doopravdy doporučoval testy na HIV infekci.

Co se týče tvých zdravotních potíží, tak zahlenění opravdu není příznakem akutní HIV infekce, i když samozřejmě tělo může reagovat velmi individuálně.

Pokud by jsi chtěla darovat krev, tak všem krevním dárcům se dělají testy na HIV infekci. Navíc se velmi důkladně vybírají a musí se vyplňovat různé dotazníky, které zkoumají, zda patříš do rizkové skupiny čo nikoliv apod.

548 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 22:48

Ahoj Petrklíči (542-3),

zduřelé uzliny v souvislosti s akutní HIV infekcí ani nahmatávat nemusíš, protože větš. je zduření tak veliké, že je i samo vidět. Tzn. že na krvku v tříslech nebo v podpaží se ti udělají vystouplé bulky, které navíc při dotyku jsou bolestivé.

549 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 22:52

Ahoj Pavlíno (544),

testy po 5 týdnech bych také považoval za spolehlivé, pokud se jednalo o klasické krevní testy. Národní referenční laboratoř (což je ta vůdčí laboratoř všech odběrových center v ČR) uvádí min. dobu 2-3 měs. Pokud doba překročí 4-5 týdnů, bral bych výsledek jako objektivní. Ale po 14 dnech určitě ne.

550 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 22:56

Ahoj Martine (546),

možné projevy bych opravdu neřešil, jsou velmi zavádějící a mohou se snadno splést s chřipkou či angínou. Pokud je to 3-4 týdny, zkusil bych ještě počkat min. překročit dobu 4 týdnů a pak zajít na testy na HIV infekci. To je jediné vám může sdělit pravdu o vašem zdravotním stavu. Samozřejmě přenos viru HIV je samozřejmě snížen přítomností kondomu, i když praskl. Přesto i zde, je určitá možnost nákazy, i když malá.

551 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 23:02

Ahoj Zuzano (547),

jako zdravotní sestra jistě víte, že říci jasně, zda mohlo dojít k nákaze či ne je velmi těžké určit. Hraje zde roli velmi mnoho faktorů, např. teplota, doba od použití stříkačky apod. V ČR se tímto způsobem zatím nikdo nenakazil. Přesto jako zdravotní pracovník, pokud se jednalo o rizikového pacienta, máte ze zákona nárok na Post-expoziční profilaxi (PEP), kterou vám po konzultaci s lékařem na AIDS centru mohou podat. Tato léčba se podává pouze v krajních případech, má velmi mnoho vedlejších účinků a také se musí podat do 24 max. do 72 hod. od možného nakažení. Tato léčba pak může zabránit a zvrátit samotnou infekci HIV.

552 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 23:05

Ahoj Katko (548),

to opravdu nemohu vědět. Pravdou ale je, že by Vám o možných testechv rámci předoprečních vyšetřeních měli informovat že vám budou provádět testy na HIV infekci a také sdělit vám jak testy dopadly. Na bližší informace se budete muset zeptat vašeho lékaře.

553 Martina Martina | 29. listopadu 2007 v 23:06

Dobrý den zajímalo by mě zda výskyt condylomat nějak souvisí s HIV infekcí?

554 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 23:08

Ahoj Petro (552),

pokud při nechráněné souloži nedošlo k výronu semene či ani k výronu pre-ejakulátu (ale toto je velmi sporné, zda došlo během soulože ke styku s pre-ejakulátem) tak  k infekci - tedy k přenosu- dojít nemohlo. Možnost přenosu jinou cestou by byl možný, pouze za přítomnosti krve partnera.

555 šurda šurda | 30. listopadu 2007 v 1:44

čau Davide,

díky za odpověď,ještě bych měl 2 otázky:

556 šurda šurda | 30. listopadu 2007 v 1:46

1.První se týká ještě těch rychlotestů:

Psal jsi,že není zaručené,kde se rychlotesty dělají.

Myslel jsi jako spolehlivost vysledku testu,nebo že by byly nějak nebezpečné při manipulaci?

Poslala mi je firma Nybro z Brna.Každá součást testu pochází z jiné země,

a v Brně to ta firma pouze kompletovala.Nyní to už neprodávají.

Myslíš,že by mohlo dojít k nákaze při manipulaci,nebo myslíš že je provedení těchto rychlotestů bezpečné?

557 šurda šurda | 30. listopadu 2007 v 1:48

2.Druhá otázka se týká toho mírně sníženýho abs.počtu lymfocytů:

Mohlo by to být tím,že jsem byl po zánětu průdušek a dobral jsem silná antibiotika?

Promin,že se ještě ptám,a těším se na odpověď.

558 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 30. listopadu 2007 v 9:51

Ahoj Šurdo (562-3),

u těchto techto testů bych se spíše obával toho, jak se prováděli resp. zda vůbec zjišťovali HIV infekci a s jakým úspěchem. Rychlotesty zkrátka nejsou tak průkazné jako klasické krevní testy na HIV. Firmy, které tyto testy nabízí takto po internetu bych nepovažoval za věrohodné. K další otázce - nemyslím, že by reálně mohlo dojít k nákaze skrze testovací sety.

Na druhou otázku opravdu odpovědět nemohu - nejsem lékař a nemůžu takto hodnotit, jak se daná ATB v těle chovají. Na tuto otázku se spíše zeptej svého ošetřujícího lékaře, který ti ATB předepsal.

559 Lenka Lenka | 30. listopadu 2007 v 10:43

Před třemi lety jsem měla nechráněný styk na zahraniční dovolené , muž byl ženatý a měl 3leté dítě.Nebyl to žádný pláž.playboy.Zajímalo by mě,jestli mohlo dojít k infekci,žádné popisované příznaky jsem neměla,teplotu jsem neměla asi 10 let.Před dvěma lety mě pokousal pes,takže otrava krve,vyléčená během týdne,chřipky léčím pouze čajem a vitamíny.Je možné ,že by tělo už nějak reagovalo,pokud by došlo k nákaze?Tím myslím třeba těžší průběh chřipek apodob.Na krvi jsem byla,pouze cholesterol,jinak vše v normě.

560 Petra Petra | 30. listopadu 2007 v 17:36

Ahoj Davide,přítel podstoupil testy ve středu na hiv,dnes v pátek mu byl zdělen výsledek negativní.

Jsme z Ostravy a tak mne napadá,zda je to dostatečná doba i co se týče konfirmace z Prahy.Mohlo by se tedy stát,že by zdělili výsledek negativní a byl přitom pozitivní?

Pořád na to musím myslet a tak chci mít jistotu,že je vše opravdu v pořádku.Děkuji Petra

561 Luciáš Luciáš | 30. listopadu 2007 v 21:24

ahoj Davide, chtěla jsem se zeptat jak vypadá sdělování HIV+ výsledku u lidí co se nechali testovat anonymně? Oni musí ihned po oznámení nahlásit jméno příjmení atd?? Chtěla bych se nechat jít otestovat,ale kdybych náhodou byla HIV+ tak by se to hned šířilo rychlostí kulového blesku a to bych nepřežila!!! Nebo je to věcí každého jestli se potom nahlásí? Nebo snad přijde četa policajtů a odvede mě a budu muset doklady ukázat?Prosím moc odpověz mi,jinak ani na testy snad nikdy nepůjdu.Díky moc

562 Marie Marie | E-mail | 30. listopadu 2007 v 21:35

Ahoj Davide, asi před rokem jsem poznala jednoho kluka, třikrát jsem se s ním vyspala, vždycky jsme použili kondom.. Ale jednou jsem spolkla jeho sperma nejsem si vědoma, že bych měla nějak poraněná ústa v té době.. Bohužel jsi už ani moc nepamatuji jestli jsem měla nějaké příznaky, ale asi před půl rokem jsem měla mononukleózu a tedkon mám také zduřelou jednou krční uzlinu.. Je možné, že bych se tenkrát nakazila? Nemohli se doktoři splést a určit mononukleózu špatně?? Předem děkuji za tvojí odpověď...!

563 terrinka terrinka | 1. prosince 2007 v 9:25

ahojky.tak se zdrava.hurrrrra.davide dekuju ti moc za tvoji podporu.i evicce mocinky dekuju.

564 martinka martinka | 1. prosince 2007 v 10:52

ahojky davide.mam takovej jeden hloupej dotaz vim ze na to odpovidas neustale.Vcera sem byla parit a nejak sem to prehnala s alkoholem a libala sem se tam s nejakym neznamym klukem.nevim jestli mel v puse treba afty nebo proste nejakou ranu nevidela sem to nebylo tam moc videt.Tak sem se chtela jenom zeptat jestli sem se mohla nejak nakazit.Jestli se mam bat nebo jestli sou moje obavy zbytecne.dekuji za odpoved.Marta

565 martinka martinka | 1. prosince 2007 v 10:55

Jo a ja zadnou ranu v puse nemam.tak mi prosim te odepis mam docela strach.

566 martinka martinka | 1. prosince 2007 v 11:19

jo a jeste neco.mam a vcera sem pravdepodobne mela popraskane rty takove male prasklinky ale urcite z nich netekla krev to bych poznala a on kdyby mu tekla krev tak by to taky snad poznal ne?ja na popraskane rty trpim uz od malinka.a taky se mi hodne loupou.predem dekuji za odpoved.docela me to trapi.

567 Michal Michal | 1. prosince 2007 v 13:44

Davide - chtel bych se prosim zeptat na tvuj nazor - myslis si ze vyskyt HIV u prostitutek (myslim Cesky) v Praze je vyssi nez vyskyt HIV u holek z jinych skupin obyvatelstva?

Na jednu stranu maji obrovske mnozstvi partneru, na druhou stranu naprosta vetsina pouziva na souloz i oralni sex kondom + lub. gel.?

568 petross petross | 1. prosince 2007 v 21:08

Ahoj Davide,

mám podobný problém jako Luciáš (567) a to v otázce sdělování HIV+. Po letech sem se rozhodl jít na testy a to z důvodu nového vztahu do kterého chci jít s "čistým štítem" nejsem si vědom rizikového chování za x let zpátky - ale čert nikdy nespí (a lecos se zapomene)a proto na testy půjdu. Také nevím jestli bych to za nějakou delší dobu na sobě pozoroval - angínu sem měl a vždy vyléčil, afty se mi dělají čas od času už od malička - všechny tyhle příznaky mi přijdou strašně všední než abych podle toho něco poznal. No ale pokud by testy dopadly HIV+ tak vůbec netuším co by následovalo ... a zatím je pro mě reálná varianta taková, že bych došel od Domu světla maximálně tak za roh a tam to skončil. Poraď mi prosím jak se k tomu postavit ... Děkuju ti moc

569 martinka martinka | 2. prosince 2007 v 13:45

davide prosim te odpovez mi co nejdriv to pujde.Dekuji Martina

570 petross petross | 2. prosince 2007 v 14:57

jo a možná sem zapoměl dodat že sem gay .. to je dost podstatná informace ...  Díky moc

571 milan milan | 2. prosince 2007 v 15:09

Dobry den

Chci se zeptat jestli bych mel znatelne snizeny pocet bilych krvinek v krvi kdybych mel sifilis,jako je to napriklad u HIV..doktorka mi delala nejake testy a rikala že mam nadmerny pocet bilych krvinek..což by znamenalo že se nemusim obavat..dekuji

572 Afro Afro | 2. prosince 2007 v 15:18

Cau Davide

mam dotaz...od posledniho rizikoveho styku se mi na stehnech zacli ve vetsi mire delat zarudle pupinky podobne akne..nektere jsou bolave a plne hnisu nebo čehosi..dale se mi na žaludu udelala mala oderka ktera asi po 4-5 dnech zmizela ale za par dni se mi ty same oderky udelaly dve na ruce a take se sami zahojili...muze to byt priznak nejake pohlavni nemoci ? moc dekuju za odpoved

573 cat.eyes cat.eyes | E-mail | 2. prosince 2007 v 21:08

Ahoj,

na začátek bych chtěl pochválit fakt fakt dobrý web!!!

A zajímalo by mě v procentech jaké je riziko nákazy virem HIV při orálním sexu případně při análním sexu. Díky předem za odpověď.

574 jana jana | 3. prosince 2007 v 8:55

ahoj , chtela jsem se zeptat kdyby u cloveka probehla promoinfekce, a byl hiv kdy se u nej treba projevi prujmy hned nepo az pozdeji a jak dlouho treba prujmy pretrvavaji dik.

575 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 3. prosince 2007 v 13:19

Ahoj Lenko (565),

k nákaze virem HIV samozřejmě mohlo dojít, když se jednalo o nechráněný pohlavní styk. Vůec bych neřešil, zda šlo o ženatého muže nebo playboye. HIV infekce si nevybírá. Po třech letech by se mohlo něco projevit, ale jediné co by Vám mohlo odpovědět na Vaši nejistotu jsou samozřejmě pouze testy na HIV infekci.

576 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 3. prosince 2007 v 13:23

Ahoj Petro (566),

dva dny by na konfirmaci měly stačit. Záleží samozřejmě na jakém pracovišti byly testy prováděny. Zde bych se pak s dalšími otázkami obrátil přímo na odběrové centrum, kde byl Váš přítel a přímo bych se zeptal, jakým způsobem odesílají krevní vzorky na případnou konfirmaci.

577 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 3. prosince 2007 v 13:29

Ahoj Luciáši (567),

samozřejmě, že žádní policiti nepřijdou ani Vás nikdo nemůže přinutit k nenáhlášení jména apod. Ale pokud nebude splupracovat, tak se samozřejmě vystavujete riziku trestního stíhání. Jelikož musíte podepsat informovaný souhlas se sdělením všech nutných ustanoveních. Navíc bych chtěl upozornit, řže žádné informace se nemohou šířit jako "kulový blesk". Odborník, který Vám sděluje výsledek, podepisuje mlčenlivost a nemůže vyprávět druhým osobám, že ten či onen, je HIV+ nebo HIV-. Jelikož by se sám vystavil riziku trestního stíhání. Takže bych se tohoto určitě nebál.

578 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 3. prosince 2007 v 13:38

Ahoj Marie (568),

možné příznaky, bych určitě neřešil. Důležité je, že k možné infekci virem HIV mohlo dojít. I když u orální sexu, to není moc časté (riziko je zde velmi malé). Přesto bych si tedy došel na testy, aby jsi veděla, zda k infekci doopravdy nedošlo.

579 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 3. prosince 2007 v 13:40

Ahoj Martinko (570),

líbáním se virus opravdu nepřenáší. Pokud vám oběma netekla proudem krev z úst nebo jste oba neměli opary na rtech. Jinak bych infekci virem HIV neřešil ;-)...

580 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 3. prosince 2007 v 13:45

Ahoj Michale (573),

takto se to opravdu nedá říci. Je sice pravda, že některé prostitutky pravidelně na testy chodí jiné zas ne. A jak to vypadá zejm. mezi ukrajinskými nebo asijskými prostitutkami prakticky nikdo neví. Důležité je, aby jste vždy při takovémto sexu používal kondom a chránil se co to jde. Popřípadě vždy si dojít po takovém rizikovém sexu (op uplynutí min. doby 2 měs.) na testy na HIV infekci.

581 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 3. prosince 2007 v 13:57

Ahoj Perossi (574),

chtěl bych ti napsat, že HIV pozitivita není konečná stanice. Znám mnoho lidí, kteří jsou HIV pozitivní a žijí úplně stejný život jako HIV negativní. Samozřejmě se s tím člověk musí vyrovat a to se nestane ze dne na den, ale po nějakém čase se s tím člověk smíří a žije dál. HIV pozitivní měli zhruba před deseti lety prognózu žitovat 3-5 let. Po deseti letech výzkumů, je jejich prognóza 20-25 let. Což je veliký posun. Možná, že do deseti let se konečně podaří vynalézt účinný lék. Kdyby ti výsledek vyšel pozitivně, nemusíš se životem ihned skoncovat. Navíc v Domě světla jsou připravei i HIV pozitivní kolegové, kteří mohou nově diagnostikovaným říci jak se doopravdy žije s HIV.

V rámci sdělení výsledku tedy odborník řekne, jak test dopadl a co to všechno znamená. V případě HIV poz. výsledku pak sdělí, co má člověk dělat, že se např. musí nahlásit na AIDS centru a zahájit léčbu, dá mu kontakty na další odborníky atd.

582 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 3. prosince 2007 v 14:04

Ahoj Milane  (577),

při hiv infekci se počet bílých krvinek (T4 lymf.) snižuje. Při zvýšení počtu těchto krvinek, bych případné další možnosti řešil se svým ošetřujícím lékařem. Opravdu to může znamenat cokoliv a takto na dálku to specifikovat nelze.

583 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 3. prosince 2007 v 14:07

Ahoj Afro (578),

zde bych doporučil návštěvu kožního lékaře a venerologa. Vznik těchto pupínku může mít za následek všechno možné. M"že se jednat např. pouze o alergickou reakci. Takto na dálku to opravdu nelze vyřešit.

584 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 3. prosince 2007 v 14:18

Ahoj cat.eyes (579)

homosexuálním nebo bisexuálním chováním (t.j. zejm. analním stykem) se nakazilo v ČR do 31.10. 2007 54,8% ze všech případů, o kterých víme. Jelikož anální sex bez kondomu, je daleko více rizikový k přenosu viru HIV nežli klasický vaginální. Jelikož anální otvor pokrývá velmi jemná sliznice, která umožňuje velmi rychle vstřebávání a tudíž možný přenos viru HIV do krve. Orální sex není tak často přenosovou cestou viru HIV, ale přesné statistiky nemáme. Víme asi o jednom případu, kdy došlo pouze k orálnímu sexu a aktivní partner se nakazil virem HIV.

585 Lenka Lenka | 3. prosince 2007 v 14:23

Díky za odpovědˇ,mám ještě jeden dotaz.Je pravda,že když má muž obřízku je pravděpodobnost nákazy menší než pokud obřízku nemá?

586 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 3. prosince 2007 v 14:26

Ahoj Jano (580),

podle průjmů primo-infekci HIV jistě nepoznáte. Je pravdou, že průjmy mohou doprovázet primo infekci, ale s tím jsou spojené i teploty na 38 stupňů, zvětšení mízních uzlin (2 páry najednou), exantém na hrudníků - velmi prchavý, bolestivé afty v ústech, celková slabost a únava. Tyto všechny příznaky najednou tvoří primo-infekci. Jsou to ale příznaky, prakticky stejné jako u silnější chřipky, angíny, mononuklózy. Objevují se okolo 2-3 týdne po infekci a trvají okolo 10-14 dnů. Jediné co vám ale opravdu řekne, zda k nákaze došlo nebo ne, jsou testy na hiv infekci.

587 martinka martinka | 3. prosince 2007 v 15:24

opary sem urcite nemela a on taky ne nevsimla sem si toho.a krev mi taky netekla proudem a on by si toho snad taky vsimnul kdyby mu tekla ne?takze si myslis ze se nemusim bat.ale uklidnil si me.odp.

588 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 4. prosince 2007 v 8:37

Ahoj Lenko (591),

ndávno se dělal průzkum, který potvrdil, že statisticky se v Africe nakazí virem HIV méně osob, které podstoupili obřízku. Pravděpodpbně je to způsobeno tím, že obřízka patrně snižuje statistiky riziko přenosu i ostatních pohl. nemocí. Jedná se pouze o stastický výsledek, na který bych opravdu nevsázel.

589 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 4. prosince 2007 v 8:37

Ahoj martinko (593),

já bych se vůbec neobával ;-)...

590 martinka martinka | 4. prosince 2007 v 14:51

tak jo.dekuju mockrat moc si mi pomoch.paa

591 petross petross | 4. prosince 2007 v 18:46

Díky moc , pustím se do toho po hlave ... doufam ze je to dobre reseni :)

dik za vsechno

592 Kristyna Kristyna | 4. prosince 2007 v 20:05

Chtela bych se zeptat, jestli se mohu nakazit virem HIV. Pracuji v restauraci, kde myji nadobi. Je mozne, kdyz davam pouzite pribory do misy s vodou a pak je rukou vyndam, se nakazit? Myslim, kdyby na techto priborech byla krev.

593 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 5. prosince 2007 v 8:50

Ahoj Kristyno (598),

takovým způsobem se virus HIV opravdu nepřenáší. I kdyby jste sama příbory používala, nebo stejné WC, pití ze stejné láhve apod. Tam všude se virus HIV nepřenáší.

594 Milka Milka | 5. prosince 2007 v 12:55

Ahoj Davide, mám dotaz ohledně přenosu HIV a jiných pohlavních chorob při orálním sexu, když žena je pasivní a když aktivní. Taky jsem se chtěla zeptat, když jsem měla nechráněný orální styk do konce, jaká je pravděpodobnost nákazy. Sperma jsem hned vyplyvla a vypláchla ústa ústní vodou...v jednom článku píšeš, že to není dobře vyplachovat ústaá úst.vodou před orálním stykem, platí to i po něm??? děkuju moc za odpověď Milka

595 Milka Milka | 5. prosince 2007 v 13:11

A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli je pravda, když používáš při pohlavním styku kondom a k tomu ještě lubrikační gel s tea tree oilem, je nákaza HIV zcela nemožná.....děkuju

596 Petr Petr | 6. prosince 2007 v 18:00

Ahoj Davide, chtěl jsem se zeptat co způsobuje primoinfekci? Samotný virus hiv nebo spíž snížení cd4 lymfocitů a tak je tělo náchylné k chorobám, které po zvýšení lymfocitů přemůže (po té co začne produkovat protilátky).

597 eleanor eleanor | 6. prosince 2007 v 23:09

ahoj davide, mam dotaz, ktery mi neda spat. minuly tyden jsemna pumpe pouzila verejne toalety, kdyz jsem se utirala, spatrila jsem na toaletnim papiru krev, ktera urcite nebyla moje. muzu se takto nakazit virem hiv, kdyz jsem si pak jeste zavadela vaginalni tabletu? urcite vim, ze krev nebyla moje a tak se bojim.. dekuju za odpoved.

598 jana jana | 7. prosince 2007 v 7:40

ahoj davide nevis proc nefunguji stranky pana doktora prochazky

599 jana jana | 7. prosince 2007 v 7:40

ahoj davide nevis proc nefunguji stranky pana doktora prochazky

600 David Daniel David Daniel | E-mail | Web | 7. prosince 2007 v 9:21

Ahoj Milko (600-1),

co se týče přenosu orálního při provozování orálního styku, je přenos v obecné rovině méně pravděpodobný nežli u klasického pohlavního styku. Pokud je partner pasivní je přenos prakticky vyloučen. Pokud je partner aktivní je přenos samozřejmě možný, jelikož se sliznice v ústech dostane do přímé styku se spermatem či vaginálním sekretem. Přenos viru HIV se odehrává zejm. v dutině ústní skrze malé trhlinky, poranění, mikroléze, afty, krvácející dásně apod. Je jedno jestli aktivní partner po tomto styku sperma nebo vag. sekret vyplivne nebo spolkne. To již takovou zásadní roli v přenosu nehraje. Obecně je dobré nedráždit sliznici vyplachováním ústní vody či čistěním zubů. Po styku bych ústa (když už) spíše vyplachoval čistou vodou.

Lubrikační gel s různými příměsi např. tea tree apod. bych nepoužíval, jelikož mohou narušovat samotný kondom nebo dráždit pokožku a podporovat tak vznik poranění a možné vstupní brány viru HIV do těla.

Zobrazit novější komentáře

Komentáře jsou uzavřeny.